Een Veilig Honk onderweg naar school en huis

Foto: Esther Dekker

Op 21 augustus gaan de eerste scholen alweer open. Dan zit voor de kinderen en de jongeren de zomervakantie er al weer op. Een deel van de kinderen en jongeren moet een behoorlijk stuk fietsen om op school te kunnen komen.

Je denkt er liever niet aan maar weet uw kind wat het moet doen als er onderweg onverwachts problemen opduiken? De meest simpele regel is natuurlijk: naar huis of school bellen als er wat is. Er is ook een andere oplossing. Aankloppen bij een veilig honk.

Project Veilig Honk samenwerking verschillende partijen

Het project is een initiatief waarin gemeente, scholen, ouders en politie samenwerken om de schoolroutes voor kinderen zo veilig mogelijk te maken. Kinderen kunnen er op vertoon van hun schoolpas hulp krijgen bij onverwachte vervelende gebeurtenissen zoals een lekke band of een valpartij. Ook als zij denken dat iemand onderweg geen goede bedoelingen heeft kan er bij een veilig honk aangeklopt worden.

Vrijwilligers wonen langs de route

De vrijwilliger staat voor iedereen klaar die snelle, kortdurende hulp nodig heeft, de schoolpas kan laten zien en weet hoe zich te gedragen. Het is zelfs mogelijk voor een dag een leenfiets mee te krijgen. Voor het plakken van een lekke band kan gebruik worden gemaakt van een bandenplaksetje. Het kind moet wel zelf de (voor)band kunnen plakken! Een vrijwilliger hoeft niet thuis te blijven om af te wachten of er misschien iemand aanklopt maar zijn meestal wèl thuis. Er zijn meerdere honken langs de route en het kan dus gebeuren dat er bij de volgende moet worden aangeklopt.

Herkennen van een Veilig Honk

Een Veilig Honk is te herkennen aan het bord in de tuin of voor het raam.

Reacties

Cookieinstellingen