Toch niet eerder dood door overgewicht

Foto: pixabay geralt

Mensen met overgewicht worden gemiddeld net zo oud als mensen met een gezond gewicht. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam samen met Amerikaanse collega’s. Ze baseren zich op een analyse van de levensverwachting van zo’n 6500 deelnemers van een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.

Ondanks overgewicht net zo hoge levensverwachting

Omdat de onderzoekspopulatie vooral bestaat uit oudere, blanke inwoners, waarschuwen de onderzoekers dat hun conclusies niet hoeven te gelden voor andere bevolkingsgroepen. Toch noemt het academische ziekenhuis de uitkomst verrassend. Zelfs mensen met obesitas en diabetes uit de onderzochte groep blijken een net zo hoge levensverwachting te hebben als hun buurtgenoten met een normaal gewicht.

Wel veel groter risico op diabetes type 2

Hoewel overgewicht dus niet per se leidt tot een vroegtijdig overlijden, hameren de onderzoekers op het belang van gezonde en gebalanceerde voeding. Zo lopen mensen met overgewicht een veel groter risico op diabetes type 2. Dat geldt vooral voor vrouwen. De ziekte leidt onder meer tot een slechtere bloedcirculatie, infecties, problemen met de benen en een minder goed zicht.

In eerdere onderzoeken kwam wel naar voren dat dikke mensen gemiddeld iets jonger overlijden. Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC is meer onderzoek nodig.

Bron: Nieuws.nl

Reacties

Cookieinstellingen