Terug naar Toen. Stoomtreinen, stoomtreinen en nog eens stoomtreinen

Foto: rheden.nieuws.nl Theo Jansen

De liefhebber van stoom kan zijn hart ophalen. Op 3 & 4 september 2016 organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij traditioneel het grootste stoomtreinenfestival van Nederland onder de naam: “Terug naar Toen”.

Een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven is op beide dagen actief. Met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die in Europa hebben rondgereden.

Station 2

Historische diesellocomotieven

Er rijden pendeltreinen tussen Apeldoorn en Beekbergen, tussen Beekbergen en Loenen en tussen Loenen en Dieren. Daarnaast rijden er speciaal voor de fotografen en filmers diverse goederentreinen. Om al deze treinen te rijden, komen alle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM in dienst. Behalve de grote stoomlocomotieven zullen ook enkele niet minder imposante historische diesellocomotieven hun krachten tonen.

Locomotievenloods en modelbanen

In Beekbergen zijn in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook is er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar zal zijn. Het museumstoomdepot is opengesteld, en de bezoeker krijgt een indruk van het werk op een stoomdepot. Er wordt kolen geladen, water genomen, gedraaid op de draaischijf en nog veel meer. Naast diverse oude auto s zijn er prachtige gerestaureerde vrachtauto’s te zien.

Station 3

Miniatuurtreinen en stoommachines

In Loenen zijn er diverse activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen of echte miniatuurtreinen waar kinderen op mee kunnen rijden. Ook zijn er stoomwalsen, stoomtractoren en een stoomzaagmachine operationeel. In Loenen komt u ook stands tegen van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Daarna genieten van een hapje en een drankje op het grote terras grenzend aan het perron.

De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen 09.30 en 17.30 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers al in de ochtenddauw: om 06.50.

Station 4

Dagkaarten

Dagkaarten zijn verkrijgbaar bij de ingangen van de evenemententerreinen, op het perron op station Apeldoorn en in de trein tussen Dieren, Eerbeek en Loenen. Deze kosten 17,50 euro voor volwassenen en 12,50 euro voor kinderen van vier tot en met elf jaar. Met dagkaarten heeft men toegang tot beide evenementterreinen en mag met alle reizigerstreinen worden meegereden.

Station 5

Kortom, een aanrader voor het hele gezin!

Kijk voor meer informatie op: http://www.stoomtrein.org

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage van 2015 op:http://rheden.nieuws.nl/nieuws/62677/fotos-terug-naar-toen-het-grootste-stoomtreinfestival-van-nederland/

Dienstregeling: 

Terug-naar-Toen-Dienstregeling

 

Reacties