Herdenking Apeldoornse gevallenen bij Indië-monument

Op zaterdag 10 september 2016 worden op de begraafplaats aan de Soerenseweg te Apeldoorn de Apeldoornse militairen herdacht die tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië en later in Nederlands Nieuw-Guinea en Korea zijn gevallen. In totaal zijn het 38 jonge mannen, destijds allen ingezetenen van Apeldoorn.

Het Indië-monument en het Korea-monument

Het Indië-monument op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn is 18 jaar geleden gerealiseerd dankzij de inspanningen van de heren Oosterhof en Venema uit Apeldoorn. De gedenksteen voor de parachutistendominee Herbert Timens *, die in 1951 in Korea sneuvelde, werd bijna 14 jaar geleden op dezelfde locatie geplaatst.

De herdenking, die eerder door de veteranen Van der Beek en Heemsbergen werd geleid, wordt vanaf 2013 georganiseerd door de Stichting Indisch Erfgoed te Apeldoorn.

Bij deze herdenking zijn, naast civiele en militaire autoriteiten, ook vertegenwoordigers van de veteranen organisaties aanwezig: o.a. de Vereniging Oud-Korea Strijders, de Bond van Wapenbroeders en de Vereniging van Oud-Militairen Nederlands-Indië.

De Heuvellaanschool actief voor ‘adopteer een monument’

De Heuvellaanschool in Apeldoorn heeft beide monumenten geadopteerd. Voorafgaande aan deze plechtigheid verzorgt de stichting Gastdocenten WO II  voorlichting over de strijd in Nederlands-Indië, Indonesië en Nieuw Guinea aan de leerlingen van groep 8. De leerlingen zijn op deze plechtigheid gekleed in speciale T-shirts en laten na de kranslegging witte ballonnen los.

De ceremonie wordt muzikaal ondersteund door de Kopergroep van de Koninklijke Harmonie Apeldoorn.

De plechtigheid begint om 14.00 uur en zal circa een uur duren.

Krantenbericht van 13 februari 1951:

 * “Op de avond van 12 februari 1951 gebeurde het. Een twintigtal Chinezen, gekleed in Amerikaanse uniformen, braken door de linie en overvielen de commandopost van het Nederlandse detachement. Tijdens die actie sneuvelden een overste, een kapitein, een korporaal, een soldaat en een geestelijk verzorger (dominee Timens) …….”

Locatie: Begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn op zaterdag 10 september 2016

Ontvangst: vanaf 13.30 uur

Aanvang: 14.00 uur

Reacties

Cookieinstellingen