Einde topsportcarrière Vera Koedooder in zicht

Foto: Aschwin Kruders Sport Promotions

Dit wielerseizoen is de laatste geweest voor Vera Koedooder. Na 14 jaar op professioneel niveau te hebben gefietst vindt de nu 32-jarige inwoonster van Apeldoorn het mooi geweest.

NK baanwielrennen laatste officiële wedstrijd na 18 jaar koers

“Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk”, meent Koedooder. “Maar ik wil het nog wel mooi afsluiten. Daarom rij ik nog een beperkt baanprogramma. Mijn laatste officiële wedstrijd zullen de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen worden. Die worden van 15 tot en met 18 december in het Omnisport Apeldoorn georganiseerd. Ik ga er proberen mijn titel op de puntenkoers te verdedigen.”

Koedooder kan zowel op de wielerbaan als op de weg bogen op een mooie erelijst. Zo werd ze zesde op de ploegachtervolging tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen en werd ze bij de junior vrouwen twee keer wereldkampioene op de baan. Eenmaal op het onderdeel puntenkoers en eenmaal op de individuele achtervolging. Verder zijn op haar palmares diverse Europese- en Nederlandse titels te vinden, evenals overwinningen in wereldbekerwedstrijden. Op de weg schreef Koedooder onder meer klassiekers als de Omloop door Middag-Humsterland, de Flevotour (beiden twee keer), EPZ Omloop van Borsele en de GP de Dottignies in België op haar naam. Op haar erelijst staan verder 8 EK medailles, 45 NK medailles, 126 overwinningen en 288 podiumplaatsen.

Mooie carrière

“Ik denk dat ik een mooie carrière heb gehad”, kijkt Koedooder terug op haar resultaten. “Ik was nooit ergens specifiek heel erg goed in, maar als hardrijdster heb ik er met mijn aanvalslust toch heel wat mooie resultaten uitgehaald. Met onder meer zeven overwinningen en een tweede plaats achter olympisch kampioene Anna van der Breggen in de Omloop van de IJsseldelta, na een sprint-a-deux, neem ik op een hoog niveau afscheid. Het échte vuur en de drive begon ik echter te verliezen. Daarom is het nu mooi geweest.”

Studie

Stil zitten zal Koedooder na haar wielerloopbaan niet. Ze is sinds 2014 lid van de NOC*NSF Atletencommissie en heeft onlangs een scholarship van Unilever ontvangen, waarmee ze op 7 september begonnen is aan de studie Master in Sport Management op het Johan Cruyff Institute. “Een mooie uitdaging. Welke kant ik vervolgens op ga weet ik nog niet, maar dit is al een mooie start van een nieuwe carrière. Mooi symbolisch is dat het Nederlands Studenten Kampioenschap in Berg en Dal op 25 september mijn laatste koers was en ik daar mijn wegcarrière afsloot met een zege. Verder kijk ik voor 2017 uit naar mijn bruiloft en ben ik van plan om duathlons te gaan doen.”

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen