Schuldhulpverlener helpt slachtoffers van de wal in de sloot.

Een man die zich op internet uitgaf voor budgetbeheerder/schuldhulpverlener moest zich voor de rechter verantwoorden voor uiteenlopende feiten. Hij beging deze feiten onder andere in Apeldoorn, Arnhem, Wijhe, Ede, ’s Heerenberg, Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Rotterdam, Hengelo en Gendt

Een greep uit het lijstje ‘werkzaamheden’: aannemen van een valse naam en/of valse hoedanigheid, verschillende mensen aanzetten tot het overmaken van geldbedragen onder valse voorwendselen, laten afstaan van randomreaders, digipassen en inlogcodes onder valse voorwendselen.

Schuldhulpverlener, een vak apart

Van werkzaamheden is de rechter niets gebleken, afspraken met schuldeisers zijn bijvoorbeeld nooit gemaakt. Een deel van de gelden die waren bedoeld voor de aflossing van de schulden of vaste lasten werden door de man in eigen zak gestoken. De slachtoffers waren kwetsbare mensen in een moeilijke financiële positie die nog steeds te maken hebben met de ernstige financiële gevolgen van zijn daden.

De rechter heeft de man schuldig bevonden aan verduistering en een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 4 maanden met aftrek van voorarrest.  2 maanden van de straf zijn voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man mag de komende 5 jaar niet het beroep van schuldhulpverlener/budgetbeheerder (of soortgelijk) uitoefenen.

5 van de slachtoffers hebben recht op de volgende bedragen: 1800 euro, 1650 euro, 1650 euro, 1000 euro en 1000 euro. Verder draait de verdachte op voor de kosten van het geding en overige kosten die door de benadeelde partijen zijn gemaakt.

De dader is het niet eens met de gehele gang van zaken, hij ontkent in alle toonaarden en heeft geen begrip voor zijn slachtoffers.

 

Reacties

Cookieinstellingen