Vereniging ‘De Pretentielozen’ viert feestelijk 50-jarig jubileum

De oprichters van de Vereniging Amateur Beel­dende Kunstenaars (VABK) ‘De Pretentielozen’ moeten een vooruitziende blik hebben gehad. Of zou het huidige succes van de indertijd gekozen formule voor deze vereniging ook hun stoutste verwachtingen hebben overtroffen?

Feit is dat de in 1966 gestarte ‘club’ voor amateurkunstenaars is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met zo’n honderdvijftig enthousiaste leden, die hun creativiteit de vrije loop laten gaan (uit: ‘In Perspectief’, een uitgave van de vereniging ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan).

De Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars ‘De Pretentielozen’

Er wordt wel eens gezegd dat kunst verbroedert. De Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars ‘De Pretentielozen’ heeft de afgelopen vijftig jaar bewezen, dat hierin waarheid schuilt. De historie ging niet altijd over rozen. Met name de vele verhuizingen zorgden meermalen voor financiële zorgen. Toch wist men elke tegenslag te keren. Dat vrijwilligers daarbij een doorslaggevende rol hebben gespeeld, is evident.

Workshops en cursussen

Ongetwijfeld heeft de formule van ‘De Pretentielozen’ er mede voor gezorgd dat de vereniging nog steeds bestaat. Tussen het enorme aanbod van workshops en cursussen heerst bij ‘De Pretentielozen’ het vrijheid/blijheid principe. Het atelier is een ruimte voor alle leden waar zij gedurende tien dagdelen welkom zijn om te schilderen, tekenen, beeldhouwen, boetseren of te kiezen voor een combinatie hiervan. Daarnaast speelt het sociale aspect een belangrijke rol. De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels zo rond de zestig jaar.

De Pretentielozen

Het jubileumjaar 2016 wordt op tal van manieren gevierd met activiteiten voor de leden. Daarnaast willen ‘De Pretentielozen’ zich ook presenteren aan Apeldoorn. Zij doen dit met een expositie in Gigant en Markant van 29 oktober tot en met 18 november van maandag tot en met zaterdag van 12.00-20.00 uur. Het publiek wordt van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen aan de Nieuwstraat 377 en 379 in Apeldoorn.

 

Reacties

Cookieinstellingen