Reusachtige mannen op bezoek in Nederland ter ere van ‘Cajanus’

In het weekend van vrijdag 20 januari tot en met maandag 23 januari krijgt Nederland hoogachtend bezoek. De in Marokko geboren Brahim Takioullah, de op één na langste man ter wereld (2.46 m) reist dat weekend samen met zijn collega uit Ivoorkust Abdramane Dembele (2.37 m) af naar Apeldoorn en Haarlem.

Hun bezoek is ter ere van het evenement ‘In de voetsporen van Cajanus’ op zondag 22 januari in de Lichtfabriek in Haarlem. De langste man van de wereld, Sultan Kösen (2.51 m), moet vanwege een beenbreuk verstek laten gaan.

‘In de voetsporen van Cajanus ’

Aanleiding voor de komst van Brahim en Abdramane is het evenement ‘In de voetsporen van Cajanus’ op zondag 22 januari in de Lichtfabriek in Haarlem. Dit evenement, speciaal georganiseerd voor lange mensen, geeft het startschot voor “Cajanus, een gigantische opera” die in maart in première gaat.

De opera vertelt het verhaal over Daniël “Mynheer” Cajanus, de Finse gigant (2.50 m) die zichzelf aan het begin van de 18e eeuw in heel Europa tentoonstelde en daarmee zijn brood verdiende. Cajanus liet zich de laatste periode van zijn leven verzorgen in het Proveniershuis in Haarlem en werd in 1749 begraven in de St. Bavokerk in Haarlem, de plek waar de voorstellingen plaats gaan vinden. Brahim en Abdramane bezoeken zaterdag 21 januari de Cajanus pilaar in de Grote of St.-Bavokerk.

Super lange broeken

Inez Scheper (1.90m), mede-organisator en sponsor van ‘ In de voetsporen van Cajanus’ en eigenaresse van de kledingwinkels PrettyTall en Tough&Tall speciaal voor lange mensen, greep de gelegenheid aan om de reuzen een speciaal voor hen geproduceerde jeans aan te bieden. Al eerder was zij in Frankrijk op bezoek bij de 10 langste mannen van de wereld en gaf ze de lange mannen een jeans in lengtemaat 40. Echter, voor Brahim en Abdramane was deze lengte niet voldoende. Na veel lobbyen door Inez was de producent van North jeans bereid om maatwerk jeans in lengte 42 te produceren. Deze jeans worden zaterdagochtend in de winkel in Hoofddorp aangeboden.

Extra lange maatwerk bedden

Een overnachting regelen voor deze reuzen bleek nog wel een uitdaging. Hotels hebben doorgaans bedden van max 2.10 m lang en daar passen deze mannen niet in. Daarom worden zij veelal beperkt in het reizen. Maarten Stoffels, directeur van Beddenspecialist bood een oplossing. Hij heeft ruime ervaring met het maken van maatwerk bedden en heeft speciale bedden laten produceren met een lengte van 2.50 m. Daar komt nog wel wat bij kijken, want er worden ook speciale hoeslakens, dekbedden en overtrekken geleverd. Het gezellige Fletcher Hotel Apeldoorn werkte graag mee aan dit bijzondere bezoek en bood twee kamers waar op vrijdag 20 januari deze bedden geplaatst worden.

“Wij bieden aan al onze klanten persoonlijke, passende producten en zoveel mogelijk maatwerk”, aldus Maarten Stoffels. “Het verzoek van Inez is bijzonder uniek en wij vinden het prachtig om hieraan mee te mogen werken”.

Sightseeing

Zaterdag 21 januari reist Inez met Brahim en Abdramane in een speciale bus naar Amsterdam voor een rondje toeristische sight-seeing. Onder andere een bezoek aan Ripley’s Believe It or Not! staat op de agenda. In dit attractiemuseum staat een beeld van Robert Wadlow, die met zijn 2.72 m de langste man ooit was. Bij dit beeld wordt nog een ‘prank’ met bezoekers uitgehaald die op film wordt vastgelegd.

Als afsluiting van dit ‘gigantische’ weekend brengen de heren maandag 23 januari een bezoek aan Madurodam in Den Haag om vervolgens in Rotterdam het levensgrote standbeeld van ‘De Reus van Rotterdam’ te bekijken. Rigardus Rijnhout stond door zijn lengte van 2.36 m bekend als de reus van Rotterdam. Zijn buitengewone lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis. Zowel Brahim als Abdramane lijden ook aan de groeistoornis acromegalie. Door een tumor in het hoofd in de hypofyse, wordt er teveel groeihormoon aangemaakt. Bij beiden is de tumor verwijderd, maar Abdramane is nog wel 4 cm gegroeid in de laatste 2 jaar.

Reacties