Gelderse ChristenUnie wil mediator rondom impasse Apeldoorns Kanaal

Foto: Pieter Plug

Provinciale Staten moeten een informateur benoemen om uit de impasse te komen rond het wel of niet bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal. Dat stelt Pieter Plug, fractievoorzitter van de Gelderse ChristenUnie fractie.

Vorige week dinsdag liet de stuurgroep Veluwekroon via een persbericht weten de conclusie te hebben getrokken dat het bevaarbaar maken van het vijfde en zesde pand van het Apeldoorns Kanaal niet meer haalbaar is. De ChristenUnie wil geen overhaast besluit nemen, maar in gesprek met betrokken partijen onderzoeken of de knelpunten overbrugbaar zijn. Laten we bij een eerste tegenvaller niet meteen de bevaarbaarheidsambitie “overboord” zetten aldus Plug.

Vraag naar informateur of mediator.

De ChristenUnie-fractie heeft een verzoek ingediend om woensdag in Provinciale Staten een debat aan te gaan over bevaarbaarheid van het Apeldoorns Kanaal. De ChristenUnie vraagt om een informateur/mediator om de gehele problematiek rond ambitie van het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal te inventariseren en helder in beeld te brengen. Het kan ons als Provinciale Staten helpen om daarna een goede en afgewogen keuze te maken over wel of niet bevaarbaar make van het Apeldoorns Kanaal, aldus Plug.

Een informateur/mediator kan adviseren over mogelijke oplossingen voor de knelpunten in het proces. Deze persoon moet hierbij de volle ondersteuning krijgen van alle betrokken partijen. De informateur/mediator geeft aan welke doelen wèl bereikt kunnen worden, uitgaande van het draagvlak in het gebied. Wij denken dat met zo’n soort aanpak de komende weken rust in het gebied gecreëerd kan worden en dat met de bevindingen van de informateur/mediator door Provinciale Staten een weloverwogen besluit genomen kan worden.

Onduidelijkheid bevaarbaar maken Apeldoorns Kanaal.

Als het verzoek van de ChristenUnie-fractie wordt gehonoreerd, besluiten Provinciale Staten van Gelderland woensdag over het benoemen van een informateur en zal het nog even duren voor er echt helderheid is of het Apeldoorns Kanaal bevaarbaar wordt. Als het aan fractievoorzitter Pieter Plug ligt, continueert de provincie Gelderland samen met de partners de ambitie tot het volledig bevaarbaar maken. En als dit betekent dat de Provincie de eerste jaren zou moeten ondersteunen in een deel van de exploitatiekosten, is dat wat ons betreft bespreekbaar, aldus Plug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen