Heitrekdag, basisscholieren actief de hei op onder leiding MBO’ers

Op Heitrekdag gaan in totaal zo’n 300 basisschoolleerlingen uit Apeldoorn de hei op om opslag van jonge dennen en berkenboompjes te verwijderen. Nog niet eerder werd dit in natuurgebied Het Leesten zo massaal gedaan door jongeren.

De basisscholieren worden begeleid door leerlingen van de opleidingen Eco en wildlife, Outdoor en recreatie en Bos- en natuurbeheer van Helicon MBO Apeldoorn. Hierdoor krijgen de kinderen de kans om op een educatieve en ontspannen manier wat bij te dragen aan natuurbehoud en vooral om een hele mooie ervaring op te doen in de natuur. Voor sommige kinderen is het de eerste kennismaking met de hei.

Heitrekdag, gastles op de basisschool

Voor de Helicon-leerlingen is het begeleiden van de kinderen een opdracht vanuit de lesmodule mens en leefomgeving. Deze week, de week voorafgaand aan de heitrekdag, gaan de mbo’ers van Helicon naar de basisscholen om een les te geven over werken in de natuur, natuurwaarden en natuurbeleving. Hierdoor snappen de leerlingen hoe de hei ontstaan is, waarom ze gaan helpen bij het onderhouden ervan en wat je er kunt beleven. Voor sommige leerlingen van de basisschool is het hun eerste keer op de hei.

Unieke samenwerking tussen Helicon, IVN en Staatsbosbeheer

Het landschapsonderhoud door basisscholieren wordt georganiseerd dankzij een unieke samenwerking tussen Helicon MBO Apeldoorn, IVN afd. Apeldoorn en Staatsbosbeheer. IVN heeft het netwerk bij de basisscholen en zorgt voor coördinatie en catering. Staatsbosbeheer stelt het natuurgebied ter beschikking en regelt gereedschap en een keet. Helicon zorgt voor de enthousiaste mbo’ers die de basisschoolleerlingen begeleiden.

De volgende basisscholen doen mee aan de onderhoudsdagen op de hei: OBS Berg en Bos, PC Jenaplanschool De Ontdekking, Vrije school de Vijfster, PCBS Ichthus, OBS Het Rietendak en OBS Heuvellaan. De onderhoudsdagen vinden plaats op 13, 14 en 16 maart.

Reacties

Cookieinstellingen