Veroordeling in zaak overval supermarkt Schapendoesweg

Foto: ajel, pixabay

Voor de overval op een supermarkt aan de Schapendoesweg en de overval op een snackbar in Zuphen is een jonge Apeldoorner veroordeeld tot een forse straf. De overvallen werden eind 2015 gepleegd.

De dader van de overval op de supermarkt:

De jonge man heeft een criminele levensstijl. Dat is, hoe de rechter het omschrijft. Voor de overvallen plaatsvonden heeft hij meerdere malen met het jeugdrecht te maken gehad. Er zijn in het verleden al verschillende maatregelen genomen die er voor moesten zorgen dat hij voor een andere levensstijl zou kiezen. Al deze maatregelen hebben geen effect gehad.

Op het overzicht van gebeurtenissen van beide overvallen staat onder andere te lezen dat hij met bedekt gezicht naar binnen is gegaan. Verder heeft hij een vuurwapen (nep of echt) op medewerkers gericht.

Het trieste feitenlijstje uit zijn jeugd laat onder andere zien dat hij een verleden kent met openlijke geweldpleging, diefstal en diefstal met geweld. Maar ook straatroof en mishandeling staan er op.

De slachtoffers.

Verschillende slachtoffers lijden nog steeds onder de gebeurtenissen. Zij hebben voor hun klachten psychische hulp moeten inroepen. De impact van de overval en de gewelddadige wijze waarop ze zijn uitgevoerd is enorm. De klachten van de slachtoffers zijn onder andere: stemmingswisselingen, slaapproblemen, beperking in bewegingsvrijheid door angst, irritatie, concentratieproblemen en nachtmerries en zich onveilig voelen. Naast de impact die de overvallen op de slachtoffers heeft, lijden ook anderen die er later over horen aan een verhoogd gevoel van onveiligheid.

De veroordeling.

Tijdens zijn detentie tot heden zijn diverse onderzoeken uitgevoerd en observaties gedaan. De uitkomsten daarvan geven weinig hoop op een verandering in de keuzes die de dader nu maakt. De dader lijdt aan een antisociale persoonlijkheid en heeft daarnaast narcistische trekken. Hij kan zich niet in de gevoelens van een ander verplaatsen. Er is meer nodig dan de maatregelen die in het verleden al zijn genomen.

Alle feiten bij elkaar waren reden voor de rechter te besluiten de dader niet volgens jeugdrecht maar volgens volwassenenrecht te veroordelen.

De rechter kwam tot een gevangenisstraf van vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk. De tijd die de dader al in detentie heeft doorgebracht wordt van de straf afgetrokken. Verder moet hij een schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. Na het uitzitten van zijn straf moet hij zich melden bij Reclassering Nederland en zich houden aan de regels en voorwaarden die de Reclassering aan hem stelt voor een goede dagbesteding. Het is aan de Reclassering te bepalen wanneer dat toezicht en de begeleiding daarin stopt.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen