Jenaplan basisscholen organiseren samen ‘Kom in de groep!’

Foto: Jenaplan basisscholen Apeldoorn

Op vrijdagochtend 12 mei 2017 kunnen kinderen, vanaf 3 jaar, een ochtend naar school bij één van de Jenaplan basisscholen in Apeldoorn. Hun ouders kunnen op school blijven. Zij worden opgevangen door de directeuren of locatieleiders en ouders van reeds naar schoolgaande kinderen.

‘Kom in de groep!’

“Deze vorm van onderwijs moet je als kind en ouder echt ervaren hebben, voordat je een schoolkeuze maakt voor je peuter”, vinden alle directeuren en locatieleiders. Door middel van deze actie willen de basisscholen meer bekendheid geven aan het Jenaplanonderwijs in Apeldoorn.

De volgende basisscholen doen mee: openbare Jenaplanschool De Mheen, PC Jenaplanschool De Ontdekking en Katholieke Jenaplan basisschool De Korf.

Als vervolgactie op de recent gehouden open dag van alle basisscholen in Apeldoorn organiseren de Apeldoornse Jenaplanbasisscholen gezamenlijk op vrijdagochtend 12 mei 2017 ‘Kom in de groep!’. “Naar aanleiding van onder andere de open dag hebben ouders wellicht vragen of deze school, specifiek het Jenaplanonderwijs, wel bij hun kind past”, aldus Sabrina Bol, locatieleider PC Jenaplanschool De Ontdekking.

“Kom in de groep! is een uitgelezen kans om nog niet naar schoolgaande kinderen, vanaf 3 jaar, jonger in overleg, een ochtendje mee te laten lopen met onze kleuters en het Jenaplanonderwijs, als kind en ouder, in de praktijk te ervaren.”

Jenaplanonderwijs moet je ervaren

Je zoon of dochter moet straks naar school. Je zoekt de ‘perfecte’ basisschool voor jouw zoon of dochter, maar waar let je op? “Vroeger kozen ouders vooral voor een school die het dichtst bij hen in de buurt was gevestigd”, begint Anita Kalma, locatieleider openbare Jenaplanschool De Steenbeek, “en daarbij was de gehanteerde geloofsovertuiging ook erg belangrijk. Nu kun je naast locatie en geloofsovertuiging ook voor een specifieke onderwijsvorm kiezen.

Jenaplanonderwijs is een van die vormen. Het uitgangspunt van deze onderwijsvorm is dat ieder mens uniek is en zich op zijn eigen manier ontwikkelt.” Het onderwijs van een Jenaplanbasisschool omvat veel meer dan het aanleren van schoolse kennis en vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Om weerbaar te worden in de huidige samenleving is kennisoverdracht niet meer voldoende, maar is het ontwikkelen en bevorderen van de sociale vaardigheden van een kind veel belangrijker.

Margriet De Leeuw, directeur Katholieke Jenaplan basisschool De Korf, vervolgt: “Hoewel we tijdens een open dag of andere contactmomenten proberen in een notendop te vertellen wat Jenaplanonderwijs inhoudt, denken wij dat je onze scholen zelf moet ervaren om te voelen wat het voor jouw kind kan betekenen. Daarom organiseren we deze praktijkochtend.”

Kom in de groep!

Kinderen die gebruik willen maken van deze praktijkochtend kunnen zich van te voren bij één van de scholen aanmelden. Nadat je je zoon of dochter op die dag naar de groep hebt gebracht, word je als ouder opgevangen door andere ouders, die hun ervaringen over het Jenaplanonderwijs graag met je delen. Daarnaast licht de directeur of locatieleider het onderwijs uitgebreid  toe.

Ondertussen kun je door het raam kijken hoe jouw kind het op school vindt. “We willen door middel van Kom in de groep! meer bekendheid te geven aan deze mooie vorm van onderwijs: het Jenaplanonderwijs”, aldus Ben Hilderink, directeur openbare Jenaplanschool De Mheen en De Steenbeek.

 

Reacties