Publiekslezing: Water in het heelal, door prof. Dr. Inga Kamp

Foto: Volkssterrenwacht Bussloo

Is er water aanwezig in het heelal? En hoe ontstaat dat water daar dan? Komt er ook water voor op andere planeten? Of op astroïden en andere ruimterotsen?

Op vrijdag 19 mei geeft professor dr. Inga Kamp het publiek antwoord op al deze vragen. Zij is sinds dit jaar hoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en heeft vele onderzoeken en publicaties gedaan.

Inga Kamp is in 1998 gepromoveerd aan het Institut für Theoretische Physik und Astrophysik in Duitsland. Ze heeft gewerkt als astronoom voor onder andere ESA (Europese ruimtevaartorganisatie). Haar expertise ligt vooral in het onderzoeken van stervorming, planeetvorming en de chemie van sterren.

Water in het heelal

Water speelt op aarde een belangrijke rol voor al het leven. Water was ook een cruciale factor in het ontstaan van leven op aarde. In de lezing door Inga Kamp wordt een kort overzicht gegeven van waar en hoe in de ruimte in de afgelopen jaren water is gevonden.

Voorbeelden zijn gebieden waar nieuwe sterren en planeten vormen, kometen en planeten in ons eigen zonnestelsel. Er is zelfs water gevonden in de atmosferen van exoplaneten.

Hoe kunnen we erachter komen op welke manier water in het heelal gevormd wordt en in hoeverre heeft dit consequenties voor het ontstaan van planeten zoals de aarde? Inga Kamp neemt het publiek mee aan de hand van een multimedia presentatie.

Bezoekersinformatie:

De sterrenwacht is gevestigd in de monumentale boerderij “De Wijnbergenshof” en is iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij.

Het actuele programma is te vinden op de website van de Volkssterrenwacht Bussloo. Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig. Actuele informatie is ook te vinden op Facebook. Bellen voor informatie kan via telefoonnummer: (0571) 262006.

De Volkssterrenwacht is te vinden op de Bussloselaan 4, Bussloo (Gem. Voorst).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen