Leven met gehoorverlies, hoe doe je dat?

Foto: Pixabay

Voor veel slechthorenden en plots- en laatdoven is het dagelijks functioneren in een horende wereld een enorme opgave. Slecht kunnen horen, kan zorgen voor oververmoeidheid, nergens energie voor hebben en een slechte concentratie, en dat heeft thuis, op het werk en op school zijn gevolgen. Leven met gehoorverlies, hoe doe je dat?

Gevolgen van gehoorverlies

Voor wie slechthorend of plots- of laatdoof is, is het voeren van een gesprek met meerdere mensen vaak moeilijk, zelfs met een hoortoestel. Achtergrondgeluiden kunnen storen en als mensen door elkaar praten is het gesprek moeilijk te volgen. Daar komt bij dat gehoorverlies vaak niet zichtbaar is. Het vraagt assertiviteit om daar goed mee om te gaan.

Telefoneren en tv-kijken kan ook lastig zijn. Als je de hele dag ingespannen bezig bent om te horen wat er gezegd wordt, kost dat veel energie. Dat heeft zijn terugslag op degene die het betreft, maar ook op de horende mensen om hen heen.

Blijf er niet mee zitten.

In de training ‘Leven met gehoorverlies’ van GGMD voor Doven en Slechthorenden leert u beter omgaan met uw gehoorverlies, vergroot u uw weerbaarheid en wisselt u met lotgenoten gevoelens en tips uit. De training omvat acht ochtendbijeenkomsten tussen vrijdag 8 september en vrijdag 3 november 2017 en wordt gegeven in Apeldoorn.

De kosten worden vergoed door uw zorgverzekering (de kosten tellen mee voor uw eigen risico). Er is een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist om voor vergoeding in aanmerking te komen. Voorafgaand aan de training is er een verkort intakegesprek met de trainers. Voor meer informatie en aanmelden kunt u mailen naar: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen