Startschot voor Nederlands breedste eSports community

Foto: ©Sporteyes Sportmarketing

Het begrip eSports begint ook langzaam door te sijpelen bij de amateurclubs. eSports is het competitief gamen op de spelcomputer. Zoals bijvoorbeeld FIFA. Deze competities worden in het Verre Oosten met compleet gevulde stadions live bekeken, met prijzenpotten van meerdere miljoenen. Sportunity en Sporteyes hebben de handen ineengeslagen en richten zich op innovatie in de breedtesport. Het doel? Jeugd weer meer en beter met de clubs binden. Daarom organiseerden zij de Apeldoorn eCup. Op dezelfde dagen als de Apeldoorn Cup, het driedaags voetbaltoernooi bij CSV Apeldoorn.

Sociaal sponsoren

Niels Schut, Sportunity: “Toen ze mij vroegen om de Apeldoorn Cup te sponsoren, heb ik daar even over nagedacht. Ik dacht aan het bedrijf Sporteyes en vroeg aan Tomas Toma hoe we dit konden oppakken. Samen stelden we de vraag: Hoe kunnen wij jeugd binden aan de Apeldoorn Cup en daarbij op innovatieve wijze waarde toevoegen aan het bestaande concept? Tomas Toma: “eSports is iets wat de jeugd ontzettend aangaat, is volop in ontwikkeling en is daarnaast nog vrij onbekend bij verenigingen. Een leuke bevestiging ontvingen wij, toch wel enigszins verrassend, van de andere betrokken partijen (de organisatie, de voetbalfederatie en sponsoren). Zij reageerden enthousiast op het voorstel.”

eCup

De Apeldoorn Cup kreeg met de toevoeging van de eCup een flinke boost. Door de samenwerking was er een mooie samenwerking tussen “oud” en “nieuw” te zien. De Apeldoornse clubs gaven gehoor aan de oproep om ook een single of duo in te zetten in de strijd om de eCup. Iets meer 50 deelnemers tussen de 12 een 22 jaar speelden tijdens de 1e twee dagen van de Apeldoorn Cup de voorrondes van de eCup. Op zaterdag waren de finales. De eCup speelde zich af in de kantine van csv Apeldoorn. Sommige spelers deden mee voor beide cups. Dit zorgde voor soms unieke taferelen van spelers die vanaf het veld rennend de kantine inkwamen om plaats te nemen achter de Playstation en zo hun potje om de eCup konden spelen. De spelers van eSports spelen ook in het tenue van hun club. Dus omkleden was dan niet nodig.

3 winnaars

Één van de winnaars van de 1e Apeldoornse eCup is Nuri Gulcenal van Turkse Kracht Apeldoorn. Hij won het singletoernooi. Het duotoernooi is gewonnen door vv Albatross. Zij vaardigden Luke van Werven en Kevin van Ekeris af. Er deden 14 verenigingen mee. De voorzitter van de Apeldoornse Voetbalfederatie, Bernhard de Vries: “Vernieuwing is erg belangrijk en daarom zijn wij erg blij met deze toevoeging aan de Apeldoorn Cup. Het heeft echt z’n meerwaarde omdat het jeugd aantrekt en er op deze manier een bredere betrokkenheid en groter draagvlak wordt gecreëerd.”

Toekomst

Sporteyes en Sportunity hebben het concept weSports.club opgezet. Deze community gaat ervoor zorgen dat clubs en sporters samen een platform hebben waarop hun activiteiten op plaats vinden. De sportvereniging online en dus het verlengstuk van de huidige verenigingen.