Bronstperiode in aantocht, wandelroutes op de Veluwe

Foto: ©Cameraman

De bronsttijd van de edelherten komt dichterbij en ook dit jaar organiseert Staatsbosbeheer op de Veluwe weer bronstexcursies op verschillende locaties. Edelhertmannetjes laten tijdens de bronst hun lokroep horen, het burlen, en strijden vaak letterlijk om de vrouwtjes. In het donkere en uitgestrekte bos van de Veluwe gaan de deelnemers in de spannende excursies op zoek naar burlende edelherten.

Bronstperiode

In de bronstperiode van de edelherten wordt er sinds een aantal jaren niet meer gejaagd. Daardoor kunnen de dieren tijdens in deze belangrijke voortplantingstijd nog vrijer hun weg gaan en deelnemers van de bronstexcursies hen beter horen of zien. Omdat de bronstexcursies bij Staatsbosbeheer populair zijn is opgave verplicht en kunnen liefhebbers vanaf heden online boeken. De excursies zijn vanaf dinsdag 19 september tot en met woensdag 4 oktober.

Nachtelijke stilte

excursies in de avondschemer nemen bezoekers mee over de Veluwe bij nacht. Het is donker op de Veluwe. Muisstil lopen we langs de bosrand, de oren gespitst. Plots is daar de eerste burl van een edelhert, indrukwekkend in de nachtelijke stilte. Uit de verte komt een antwoord van zijn concurrent. Het gaat hard tegen hard tussen de hertenbokken (geweidragers) in de eeuwenoude strijd om de hindes, de vrouwtjes. We sluipen verder in de hoop dichterbij wat meer burlende herten tegen te komen.

Niet meer jagen tijdens de bronst

Tijdens de bronstperiode vindt sinds een aantal jaren in een aantal gebieden geen afschot meer plaats. Deze maatregel volgt uit het veranderde populatiebeheer van Staatsbosbeheer op de Veluwe. Door het populatiebeheer meer te richten op plekken waar overlast is (langs de randen van de gebieden), hebben de dieren op meer plekken rust en laten ze zich daar beter zien. Ook moet deze aanpak de overlast van wild in het verkeer, bij landbouwgebieden en bij dorpen verminderen. Reeën, edelherten en wilde zwijnen komen van nature op de Veluwe voor. De Veluwe is in Nederland het grootste aaneengesloten leefgebied waar deze dieren in de vrije natuur samenleven.

Voor ieder wat wilds

Het burlen van de edelherten is het best te beleven in de schermer en bij zonsondergang. Boswachters kennen de plekjes waar de edelherten zich ophouden en bieden op de Veluwe een viertal verschillende excursies aan. Deze hebben hun eigen invulling en starten op verschillende tijden. Je kunt kiezen uit spieken bij een wildkijkscherm in het Spelderholt bij Hoenderloo, een nachttocht door de bossen van Vierhouten, starten vanuit het natuurtheater (een kruising tussen een skybox en een theater en later op de heide de strijdende mannetjes zien. Of ga mee naar Radio Kootwijk. Dat is al een prachtige locatie op zich en het geburl is er ook niet van de lucht.

Voor alle excursies geldt: (m.u.v. Vroege bronst-excursie Hoog Buurlo)

Ontvangst met koffie of thee en een korte inleiding over het leven van het edelhert en de bronst. Daarna gaat u naar buiten om het burlen van de edelherten te beleven, en misschien het silhouet van een edelhert in het maanlicht te zien. Mocht u niks horen, dan blijkt een wandeling op de donkere stille Veluwe al een belevenis op zich.

Aanmelden voor de excursies:

Opgave vooraf is verplicht en u kunt online boeken via www.staatsbosbeheer.nl/bronst

Er zijn verschillende startplaatsen en starttijden:

*          Radio Kootwijk: 19.00 uur.

*          Vierhouten: 20.00 uur.

Deze bronstexcursies kosten € 14,95 volwassenen en € 12,95 voor kinderen (10-12 jaar).

*          Natuurtheater (Ugchelen-Hoenderloo): 18.00 uur.

Deze excursie wordt deels afgelegd met een huifkar. Maar er wordt ook een stevige            wandeling afgelegd.

Deze bronstexcursie kost € 24,95 volwassenen en € 19,95 kinderen (10-12 jaar)

*          Hoog Buurlo: 6.00 uur.

Deze excursie start ’s morgens vroeg en wordt afgesloten met een ontbijt. Denk aan            extra warme kleding.

Deze bronstexcursie kost € 24,95 volwassenen en € 19,95 kinderen (10-12 jaar)

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook een e-mail sturen naar: [email protected]

Cookieinstellingen