Hechtenis verdachte van uitbuiting en mensensmokkel geschorst

Foto: Pixabay

In de pro forma-zitting tegen de twee Apeldoorners in de zaak wat betreft uitbuiting is ook gesproken over mensensmokkel en valsheid in geschrifte.

Mensensmokkel

In de zitting kwam gisteren naar voren dat de nieuwe feiten aan de dagvaarding worden toegevoegd. Tijdens een onderzoek naar mensenhandel kwam de broers in beeld. Vermoedelijk gaat het om mensen die zich, na betaling van een som geld, de grens over lieten smokkelen.

Voorlopige hechtenis geschorst

Van de jongste van de 2 (38) is de hechtenis geschorst. Hiervoor pleitte zijn advocaat. De schorsing is wel onder voorwaarden. Hij mag geen contact met de kok hebben en hij moet onder toezicht van de reclassering blijven.  De oudere broer (42) was gisteren niet aanwezig bij de zitting en blijft gevangen. De broers werden in januari in voorlopige hechtenis genomen. De zaak zou gisteren inhoudelijk worden behandeld, maar dit wordt waarschijnlijk januari 2018. De kok is nog niet gehoord door de rechter-commissaris en aan de kant van de verdachten heeft een advocaatwissel plaatsgevonden.

Uitbuiting

De twee broers uit Apeldoorn, Ihsan Ö. En Erkan Ö, zouden een verstandelijk beperkte man in ieder geval vijf jaar als kok hebben laten werken in hun Deventer restaurant Que Pasa. De man werd behandeld als een soort slaaf. De man zou 7 dagen per week, 12 uur per dag hebben moeten werken. Hij zou zijn mishandeld, bedreigd en gekleineerd en zijn bankrekening zou door de twee verdachten zijn mishandeld. De kok doet in zijn aangifte uit de doeken dat hij op de grond in een hoek van het restaurant moest slapen. Of tussen bouwmaterialen op een hogere verdieping. Verder mocht hij pas stoppen met werken als hij €11000 aan achterstallige huur en genuttigde consumpties had betaald. De officier van justitie meldde eerder al dat ze wil dat de broers €137000 aan de kok terugbetalen.

Cookieinstellingen