Over een jaar een volledige productie- en verkooplijn

Foto: Pixabay

De coöperatie gaat bio-brandstof verkopen. In eerste instantie komen de briketten en pellets vanuit België via de duurzame coöperatie Ecopower in Ham. Na verloop van tijd wil DeA zelf produceren en verkopen.

Snoeien

De eigen productie gaat voort komen uit snoeiafval  en gekweekt hout. Dit gaat geperst worden tot pellets en briketten. Pellets zijn korrels en briketten zijn wat grotere staven. Er wordt het liefst gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde bomen, snoeiafval en overtollig materiaal van houtverwerkende bedrijven zoals zaagsel en spaanders. De coöperatie gaat hout gebruiken uit eigen energiebosjes. Deze winter wordt gestart met de houtoogst van een stukje groen in park Zuidbroek. Hier staan onder andere snelgroeiende elzen en wilgen.

Kritiek over aanvoer buitenland

Voor de eerste aanvoer dit najaar vanuit België werkt DeA samen met coöperatie De Groene Kolenboer in Deventer. Vaak is er kritiek op de productie van dergelijke brandstof in het buitenland. Er moet bijvoorbeeld landbouwgrond wijken of er komen honderden kilometers aan transport bij wat het duurzame aspect weer teniet doet. De fabriek in Ham staat zo’n 40 kilometer van de Nederlands-Belgische grens en het hout komt uit bossen die duurzaam beheerd worden.

Eigen productie

Het snoeiafval en hout, onder andere uit de eigen energiebossen, moet worden opgeslagen om te drogen en daarna geperst te worden. Hiervoor is een grote ruimte nodig en die wordt nog gezocht. In en tijdens de eerste periode zal een evaluatie plaatsvinden over de vraag en aanbod van de duurzaam geproduceerde brandstof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen