Illegale vuurwerkhandel internet op de korrel

Foto: ©HNN

De handel in illegaal vuurwerk gebeurt momenteel op grote schaal en vrijwel geheel in het openbaar. Via social media, blogs en verkoopsites floreert de handel in zwaar illegaal vuurwerk.

Vergroten pakkans

De laatste jaren is de grens tussen zwaar legaal vuurwerk en zwaar illegaal vuurwerk kleiner geworden. De regelgeving omtrent het verkopen van legaal vuurwerk werd aangepast en daardoor vervaagden de grenzen tussen de twee. De pakkans bij het verkopen en kopen van illegaal vuurwerk lag daarom ook een stuk lager. Dit jaar is een speciaal rechercheteam opgezet om duidelijk te maken dat het kopen en verkopen van illegaal vuurwerk nog steeds verboden is.

Geen moeite

Het is makkelijk zoeken voor het rechercheteam. Open Instagram en vul als zoekwoord vuurwerk in en je krijgt een hele lijst verkopers met in hun berichten een boel potentiële kopers. De één biedt 2 doosjes fp3 aan, terwijl een ander een foto met 50 pakken fp3 aanbiedt. En zo zijn er een stuk meer en kijkt de recherche nu tegen een lijst met 1400 namen aan. Deze personen zullen de komende tijd gemonitord worden. De professionele handel zal eruit gehaald gaan worden.

Gevaarlijk

Sommige verkopers van illegaal vuurwerk handelen als postorderbedrijf. Je stuurt ze een persoonlijk bericht via het social media account en handelt je koop af. De verkoper verstuurt vervolgens het zware, illegale vuurwerk per post-/pakketzending naar jouw adres. Bij sommige verkopers kun je als je een bekende bent, het ook ophalen bij de verkoper. Dan rijdt de koper dus met illegaal vuurwerk op zijn fiets of in de auto door Nederland.

Herkennen

De politie heeft een erg uitgebreid onderdeel over vuurwerk op haar website staan. Hier wordt uitgelegd wat het verschil is tussen illegaal en legaal vuurwerk en wat de straffen zijn. Op deze website kun je alles teruglezen hierover.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen