Grote opknapbeurt voor gracht rondom Het Kasteel

Foto: Google Street View

De gracht rond het Kasteel in Woudhuis wordt samen met de gemeente het Waterschap Vallei en Veluwe aangepakt. Het waterpeil valt geregeld weg.

Grote opknapbeurt

Er zullen stuwen worden vervangen door nieuwe exemplaren. Er komt een pomp die water vanuit laag naar hoog zal sturen. De gracht zal vaker of grondiger worden onderhouden. De begroting is geraamd op zo’n 314000 euro. Het Waterschap neemt 207000 euro op zich en 107000 euro komt voor rekening van de gemeente. De kosten voor het onderhoud van 17000 euro per jaar worden gedeeld en de gemeente betaalt dit aan het Waterschap.

Duurzamer

In het begin van de gracht was het waterpeil prima in orde. Sinds 2003 vallen er geregeld funderingen droog. Door de jaren heen werd er wel wat gedaan aan het uiterlijk van de kasteelgracht, maar de steeds droger wordende zomers zorgen voor een schommelende waterhoogte. In 2019 moet het waterpeil minder extreem schommelen. Ook de waterplanten kunnen dan beter gemaaid worden.

Andere oplossingen

Andere oplossingen zoals dempen, grasveld van maken of de bodem waterdicht maken leveren allemaal andere bijkomende problemen op. De kasteelgracht gaat er dan op een aantal plekken verschillend uitzien. Met een dichte bodem zal het water verdampen. De andere oplossingen kosten overigens ook ruim 3x zoveel als de opknapbeurt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen