DZU uit Apeldoorn vervaardigt uitvaartkisten uit lokale bossen

Foto: Still YouTube

DZU uit Apeldoorn gebruikt bij het vervaardigen van hun product, uitvaartkisten, hout van bomen uit de regio. In dit artikel krijg je een kijkje in de keuken van het Apeldoorns bedrijf. Het bedrijf bestaat al ruim 100 jaar. In 1910 leverde het meubels voor Paleis het Loo.

Uitvaartkisten

Bij veel uitvaartkisten wordt gebruik gemaakt van houtsoorten die van ver moeten komen of die zijn gemaakt van geperst hout. Dat is schadelijk voor het milieu. Lokaal hout is een duurzaam alternatief voor mensen die bewust leven. Miljoenen Nederlanders brengen regelmatig een bezoek aan een bos. Het is voor hen vaak een plek vol bijzondere herinneringen. Voor die mensen kan het heel speciaal en persoonlijk zijn om te worden gecremeerd of begraven in een kist van het hout uit onze eigen bossen.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer wil haar bossen zo duurzaam mogelijk beheren om het ook door te kunnen geven aan toekomstige generaties. Daarom onderneemt Staatsbosbeheer verschillende acties, waaronder de uitgifte van hout uit Nederlandse bossen waarvan kistenfabrikant DZU uit Apeldoorn duurzame uitvaartkisten maakt. Voor elke verkochte kist wordt een nieuwe boom geplant. In aflevering 8 van het programma De Makers laten Staatsbosbeheer en DZU zien waar het hout vandaan komt en hoe de kisten gemaakt worden zonder dat er schadelijke stoffen worden gebruikt.

De Makers/DZU

Het programma ‘De Makers’ is een initiatief van Stichting GreenLeave. De serie brengt producenten van duurzame uitvaartproducten in beeld. In de serie vertellen deze makers hoe ze hun passie voor duurzaamheid hebben vertaald in een uniek uitvaartproduct. Denk daarbij aan uitvaartkisten, waden, urnen, grafmonumenten en rouwbloemen. De uitzendingen zijn vanaf 12 september te zien op www.greenleave.nu . Negen weken lang wordt er op dinsdag een nieuwe aflevering online geplaatst. De aflevering met DZU is te zien vanaf 31 oktober.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen