Referendum Sleepwet valt samen met gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Pixabay

De Kiesraad heeft besloten dat we op 21 maart 2018 twee keer een stem mogen uitbrengen. Het referendum omtrent de Sleepwet vindt tegelijk plaats met de geplande gemeenteraadsverkiezingen.

Meer info over burgers

Het raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) gaat plaatsvinden. Op 16 oktober waren 300000 handtekeningen verzameld om het referendum te laten plaatsvinden. Inmiddels staat de teller op ruim 407000 handtekeningen. De Sleepwet betekent dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) meer ruimte krijgen om zich telefoon- en internetgegevens van burgers toe te eigenen.

Uitstel referendum

In juli gaf de Eerste Kamer groen licht voor de wet. De wet zou in januari in werking treden, maar mogelijk vanwege de vele haken en ogen en tegenstand is dit uitgesteld tot 1 mei 2018. CDA-leider Sybrand Buma gaf gisteren tegenover het ANP en Powned aan dat zijn partij de uitkomst van het referendum sowieso naast zich neer zal leggen. In deze tijden van mogelijke terreurdreiging is de Sleepwet volgens hem uitstekend middel om dit de kop in te drukken.

Sleepwet

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:

  • Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
  • Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

Het originele formulier en verdere informatie is te vinden op de site van de kiesraad.

Cookieinstellingen