In hechte dorpen en volkswijken is opsporingswerk een vak apart

In Apeldoorn zijn een aantal oude wijken/buurten die kunnen worden gerekend tot de categorie hechte gemeenschap/volkswijk. Voor een nieuwe publicatie in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap is er een rapportage gemaakt over het politiewerk in hechte dorpen en volkswijken. De resultaten zijn verzameld in 5 wijken in Nederland die het label “hecht” opgeplakt hebben gekregen. het West-Brabantse Sint Willebrord, de Vogeltjesbuurt in Tilburg, de stadsbuurt Ondiep in Utrecht, Volendam en de stadsbuurt Enschede-Wesselerbrink.

De wijkagent

De wijkagent is heel belangrijk in het proces. Een gemeenschap test een wijkagent, bepaalt wat ze aan de wijkagent hebben en praten met elkaar over de wijkagent. Wat hierbij opvalt is dat een wijkagent die volgens de politie goed werk doet voor de gemeenschap, hoeft volgens de gemeenschap niet altijd een goede wijkagent te zijn. Voor hechte buurt of volkswijk is een goede wijkagent betrokken en weet deze wat de ongeschreven regels en codes zijn. Ook belangrijk is het dat de wijkagent het de gemeenschap niet te moeilijk maakt. Aan de andere kant is het voor een wijkagent ook belangrijk een zekere afstand te behouden in relatie met de bewoners. Dit bevordert de slagingskansen op een succesvol opsporingsproces bij een eventueel rechercheonderzoek.

Doorbreken

Om de geslotenheid van een wijk te doorbreken, moet een wijkagent stevig in zijn of haar schoenen staan. Houding, kennis en timing zijn essentiële karaktereigenschappen die een wijkagent moet beheersen om te kunnen laveren tussen het werkgebied en de recherche. Het politie-uniform valt op en verraad of “vriendjes met de politie” wordt bewoners niet in dank afgenomen. Door met een rechte rug in de gemeenschap te staan en hulpvaardig te zijn, kan een wijkagent ook duidelijk maken dat hij of zij waar nodig als eerste taak heeft om de wet te dienen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen