Lichtjes op oorlogsgraven met kerstavond

Foto: Devi Van Hellesem

In 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum vier dagen voor kerstavond het idee om in zijn woonplaats op de oorlogsgraven een lichtje te branden. Dit gebeurt al zo’n 25 jaar op de Canadese Begraafplaats in Holten, dus waarom niet in heel Nederland.

Lopend vuurtje

Daar dachten meer mensen zo over. Als een lopend vuurtje ging zijn idee over het sociale internet en op die kerstavond, bijna twee jaar geleden, brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland lichtjes op de oorlogsgraven. In 2016 waren dat al 263 locaties en niet alleen in Nederland. Ook in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Griekenland werd het opgepikt en brandden er op kerstavond overal lichtjes bij de graven. Een nieuwe traditie was geboren.

2017

Hoeveel zullen het zijn aankomende kerstavond? Een lichtje kun je zelf plaatsen, alleen of met een groepje. Om dubbels te voorkomen en andere graven vergeten worden is het een goed idee op de website van Lichtjes op Oorlogsgraven te kijken. Je vindt daar een kaart waar je kunt zien op welke graven er al lichtjes geplaatst gaan worden.

156 lichtjes

Wanneer we dit schrijven zijn dit er 156. Via de Facebookpagina kun je contact leggen met anderen, op sommige begraafplaatsen liggen veel oorlogsgraven, het is dan fijn als er meerdere mensen zijn zodat op zo veel mogelijk graven een lichtje staat. Je kunt via Facebook ook melden waar jij lichtjes gaat plaatsen en verder zijn er tips te vinden Lichtjes op Oorlogsgraven. Naast de tips staan er linken naar websites waar er allemaal oorlogsgraven zijn. Er zijn begraafplaatsen, vooral in de dorpen, waar maar enkele oorlogsgraven liggen en dat is niet bij iedereen bekend.

Belangrijk!

Wil je op grote erevelden georganiseerd lichtjes laten branden neem dan spoedig contact op met de plaatselijke overheid of beheerder van deze begraafplaatsen. Soms zijn er vergunningen nodig. Samenwerking met plaatselijke 4&5 mei comités is dan een aanbeveling. Dit geldt ook voor de medewerking van de oorlogsgraven stichting of de Commonwealth War Graves Commission. De CWGC stelt het bijzonder op prijs (niet verplicht) dat je een melding doet als je lichtjes plaatst bij de graven die onder de CWGC vallen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen