Lilian Haak uit Apeldoorn wil eerste transgender in Tweede Kamer worden

Foto: FB Lilian HAak

Lilian Haak (52) heeft de ambitie om de eerste transgender in de Tweede Kamer te worden. Voordat ze die stap maakt, wil ze de Apeldoornse raad in. Ze staat op plaats 6 van de VVD-lijst. Absoluut een verkiesbare positie.

Politiek

Haak is in Assen geboren, getrouwd geweest met een vrouw en heeft 4 zoons. Zoals bij de meeste vrouwelijke transgenders was Braldt, Lilians eerdere naam, een vrouw in een mannenlichaam. Door de jaren heen begon hij meer en meer als vrouw te leven. Uiteindelijk is transgender Lilian zich gaan interesseren voor de politiek. In Apeldoorn heeft Haak de cursus politiek actief gevolgd. Voor mensen die meer willen weten over gemeenteraad en wat deze doet. Tijdens die cursus verdiept Haak zich ook in het transgender zijn in de politiek.

Speerpunten

Haak wil zich vooral inzetten voor de minderheden. De veel kleine minderheidsgroepen moeten zich in de politiek gehoord en vertegenwoordigd voelen. Ook vindt Haak het belangrijk dat er concrete daden plaatsvinden. Tegen het AD vertelt ze: “Apeldoorn heeft een regenboogzebrapad. Ik vind het mooi, maar wie denkt er aan de rechten van lhbt’ers ( lesbo’s, homo’s biseksuelen en transgenders-red.) op het moment dat hij of zij over dit zebrapad loopt? Ik zie liever stappen die echt iets bijdragen.”

Achtergrond

Lilian Haak is beleidsadviseur bij de politie op de afdeling cybercriminaliteit. Daar heeft ze een functie vervuld in de medezeggenschapsraad. Ook heeft ze als alleenstaande ouder van 4 kinderen met het een en ander moeten dealen. Haar kennis en ervaring zijn door de VVD gewaardeerd en daardoor heeft ze een mooie plek op de lijst gekregen. Mocht het Haak en de VVD bevallen, dan ambieert ze een plek op de lijst voor de volgende Tweede Kamer verkiezingen. Mocht ze dan gekozen worden, dan wordt ze de eerste transgender-politica in de Tweede Kamer.