Ontmanteling aantal hennepkwekerijen een stuk minder

Foto: Pixabay

De politie heeft vorig jaar 4670 hennepkwekerijen ontmanteld. Dat zijn er 868 minder dan een jaar geleden, een daling van ruim 15 procent. De politie noemt dat ,,best een grote terugloop”. In Oost-Nederland zijn het er in 2017 761 geweest t.o.v 866 in 2016.

Terugloop ontmanteling

Gemiddeld zijn het bijna dertien plantages per dag, terwijl het in 2016 ging om elke dag ruim vijftien kwekerijen. De daling kan komen doordat de politie andere prioriteiten stelt. Misschien worden de beschikbare mensen ingezet om andere vormen van misdaad te bestrijden, zegt hennepcoördinator John Jespers op de site van de politie. Het kan ook zijn dat de politie meer tijd uittrekt om de organisatie achter de kwekerij bloot te leggen en op te rollen.

Niet persé daling

Het is volgens Jespers niet zo dat het aantal hennepkwekerijen daalt. Het feit dat er vorig jaar acht procent minder meldingen waren over hennepkwekerijen betekent volgens Jespers niet dat er ook minder zijn opgerold: “Zelfs met onbeperkte mankracht zou je hier meer dan een volle dagtaak aan hebben.” Voor de aanpak van hennep werkt de politie samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeentebesturen, woningcorporaties, energiemaatschappijen en verzekeraars. “De samenwerking is prima, maar het is wellicht tijd om weer samen na te denken hoe we de aanpak kunnen intensiveren.”

Portemonnee

In sommige eenheden werden minder hennepkwekerijen opgerold dan in de voorgaande jaren doordat de inzet zich deels verplaatste. Onder meer door de hoge opbrengsten binnen de illegale hennepteelt is sprake van vermenging van de onder- en bovenwereld. Deze ondermijning bestaat ook uit op zichzelf legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Door meer en langer rechercheonderzoek te doen worden ook de organisaties achter de kwekerijen gepakt. Dit heeft onder meer ten doel ook financieel meer af te pakken van criminelen. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen of bezittingen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen