Meeste Apeldoorners kunnen op cursus voor werk

Foto: Pixabay

Ruim de helft van de volwassenen met een betaalde baan volgt werkgerelateerde cursussen. Bij hoogopgeleiden is dit zelfs bijna 70 procent, bij laagopgeleiden nog geen 30 procent, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Updaten meeste werknemers

Het gaat doorgaans om kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars. ,,Om aan het werk te blijven op de snel veranderende arbeidsmarkt is het voor mensen met betaald werk van belang dat ze zich regelmatig bijscholen. Werkenden, zowel werknemers als zelfstandigen, doen dat vooral buiten de schoolbanken”, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast. Volgens eerdere cijfers van het CBS zorgt gemiddeld 85 procent van alle bedrijven in Nederland dat hun werknemers op cursus kunnen. De middelgrote en grote bedrijven doen dit bijna allemaal.

Compensatie

Hoogopgeleide werknemers worden hiervoor ,,beduidend vaker” gecompenseerd door hun werkgever dan laagopgeleiden. Daarbij volgen 45- tot 65-jarigen naar verhouding iets minder vaak cursussen dan 25- tot 45-jarigen. Ook laten mannen zich iets minder vaak bijscholen dan vrouwen.

De belangrijkste reden voor werknemers om cursussen te volgen is het beter kunnen uitoefenen van hun werk. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing.

Het bericht Meeste werknemers op cursus voor werk verscheen eerst op Nieuws.nl.