Opkomst iets hoger dan 4 jaar geleden

Foto: ©HNN

Bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag is ongeveer 55 procent van de kiesgerechtigden komen stemmen.

Hogere opkomst

In Apeldoorn was de opkomst 55%. Een beetje meer ten opzichte van de ruim 53% van 4 jaar geleden. Nunspeet kende op een opkomstpercentage van 72,55%. In Harderwijk was de opkomst 4% hoger dan 4 jaar terug. 61% van de stemgerechtigden opdagen. Landelijk is de 55% iets meer dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst bij de lokale verkiezingen 53,9 procent. Vrijwel alle stemmen zijn inmiddels geteld.

Grote verschillen

De opkomst was het hoogst op Schiermonnikoog (82,5 procent) en het laagst in Helmond (42,1 procent). In Alphen aan den Rijn was een opvallende stijging te zien. Iets meer dan 56 procent van de mensen kwam woensdag stemmen. Vier jaar geleden deed 41 procent dat. In Berg en Dal daalde de opkomst juist aanzienlijk.

Provincieniveau

In de provincie Utrecht kwam 63 procent stemmen, het hoogste percentage van het land. De provincie Groningen is hekkensluiter met net 50 procent. In de noordelijke provincie kozen maar zeven van de twintig gemeenten hun raadsleden. Dat heeft te maken met gemeentelijke herindelingen in de provincie.

Het bericht Opkomst iets hoger verscheen eerst op Nieuws.nl

Cookieinstellingen