Grootste partij wil met z’n 5-en in Apeldoornse coalitie

Foto: Gemeente Apeldoorn

De definitieve uitslag moet nog komen, maar het eerste debat na #GR2018 heeft al weer plaatsgevonden. Het duidingsdebat vond donderdagavond plaats en daarmee tasten de ‘nieuwe’ partijen af wat de ideeën zijn voor de nieuwe samenwerking.

Grootste partij start en eindigt

In het duidingsdebat heeft de VVD als grootste partij met 6 zetels het eerste en laatste woord. Dat de VVD 4 constructieve partners zoekt voor de coalitie, maken zij in dit debat duidelijk. Als het aan de VVD ligt komt er een college van 5 politieke partijen. Het was geen hard debat, maar een debat waarbij iedere lijsttrekker aangaf hoe de partij zichzelf de komende 4 jaar ziet in de Apeldoornse politiek.

Komende weken meer duidelijkheid

Hoe de samenstelling gaat worden, zal de komende weken blijken. Door de informateur worden er aparte gesprekken gevoerd met de lijsttrekkers. Grote verliezer in Apeldoorn, D66, ging van 7 naar 4 zetels. Deze neerwaartse spiraal is voor de partij niet persé ook een reden om van coalitiepartner naar oppositiepartij te gaan. De PvdA is vooral teleurgesteld over de halvering van de zetels. Groen Links leverde in de oude raad wethouder Cziesso en wat de partij betreft leveren ze in de komende raadsperiode ook weer een wethouder. Zelfs de Partij voor de Dieren, van 1 naar 2 zetels, ziet het zitten om een wethouder te leveren. Als er dan maar wel dierenwelzijn in de portefeuille zit.

Cookieinstellingen