Apeldoorn lanceert crowdfunding voor burgerinitiatieven

Foto: Pixabay

Vorige week, waarin de Nationale Ombudsman een kritisch rapport uitbracht over de rol van overheidsinstanties bij burgerinitiatieven, is op initiatief van de gemeente Apeldoorn het platform ‘Voor Apeldoorn’ gelanceerd. Dit online crowdfundingplatform faciliteert initiatieven die Apeldoorn beter, leuker of mooier maken.

Waarom het crowdfundingplatform ‘Voor Apeldoorn’?

Veel burgerinitiatieven zijn bekend bij de Apeldoornse stadsdeelmanagers. Zij zien met regelmaat dat initiatieven niet of onvoldoende van de grond komen omdat ze behoefte hebben aan geld, kennis, ‘handjes’ en/of materialen. Soms kan de gemeente daarbij helpen, maar soms ook niet of onvoldoende. En soms kan de benodigde hulp beter of sneller door anderen worden gegeven.
De stadsdeelmanagers zien daarnaast een Apeldoornse samenleving die best wil bijdragen, maar lang niet alle initiatieven kent. Daarom heeft de gemeente ‘Voor Apeldoorn’ geïnitieerd. Wethouder Nathan Stukker van Wijkzaken zegt hierover het volgende: “Ik denk dat dit platform veel initiatieven verder zal helpen. Je bereikt immers met één campagne zowel fondsen als bedrijven als individuele burgers die jou kunnen helpen.”

Leuk en eenvoudig

‘Voor Apeldoorn’ is geen gemeentelijk platform: De landelijke stichting ‘Voor je Buurt’ beheert het platform en zorgt voor ondersteuning en begeleiding bij het opzetten van aansprekende campagnes. Een bezoek aan ‘Voor Apeldoorn’ is daardoor leuk: een brede range aan initiatieven uit de Apeldoornse wijken en dorpen presenteert zich met filmpjes of foto’s en met vaak ludieke tegenprestaties. Daarnaast is ‘Voor Apeldoorn’ eenvoudig te gebruiken: helpen kan door direct te doneren. En daarbij hoeft het niet om grote bedragen te gaan. Als iemand 5 euro wil doneren is ook dat van harte welkom. Dat maakt het crowdfunden juist zo leuk: veel kleine bedragen maken samen een groot bedrag!

Informatiebijeenkomst

Nieuwsgierig? Neem alvast eens een kijkje op www.voorapeldoorn.nl en kom maandag 23 april van 19.30 tot 21.30 uur (inloop 19.00 uur) naar de informatiebijeenkomst in het Stadhuis, Marktplein 1 in Apeldoorn. Martijn Arnoldus van Stichting Voor je Buurt vertelt daar alles over de mogelijkheden van het platform ‘Voor Apeldoorn’. Voor initiatieven én voor donateurs. Daarnaast is een aantal initiatiefnemers aanwezig om hun ervaring over succesvol crowdfunden te delen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar [email protected]. Iedereen is welkom!