Uddelse scholieren hebben beste pitch voor Veluwe op 1

Foto: Pixabay

Leerlingen van tien Veluwse (v)mbo-scholen werkten de afgelopen tijd aan mooie ideeën voor het verbeteren van een toeristisch product op de Veluwe.

Uddelse scholieren winnen pitch op VeluweCongres

Op 19 april mochten de beste teams hun idee pitchen tijdens het VeluweCongres – het congres van samenwerkende partijen op de Veluwe. Winnaar was het team van Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Uddel.

Het ‘adviesbureau’ van de school in Uddel kwam met het plan om het recreatief aanbod bij het Veluwemeer te versterken door gebruik te maken van de eilandjes voor de surfoever Hoge Bijssel bij Nunspeet. Op één eiland willen de scholieren een klimbos ontwikkelen en op het tweede eiland een doolhof van groene buxusstruiken. Het derde eiland blijft ongemoeid om het natuurlijke karakter te behouden. De scholieren hadden nog meer ideeën, onder meer voor een cabinelift tussen de eilandjes en verhuur van surfplanken, sups en bootjes vanaf de surfoever.

Lokale vraagstukken

De pitches van de Veluwse jongeren vormden de afsluiting van het IVN Jongeren Adviesbureau Veluwe programma. 550 leerlingen van tien Veluwse middelbare scholen startten dit project op 1 februari 2018 met een kick-off waar ze meer leerden over de Veluwe-op-1–ambities. Daarna gingen ze in teams aan de slag met het maken van een advies over een lokaal toeristisch vraagstuk, onder meer voor de gemeente Apeldoorn.

Nieuwe voorzitter

Het VeluweCongres maakte ook de nieuwe voorzitter van de VeluweAlliantie bekend. Willem Bijleveld slaat voortaan de voorzittershamer. Bijleveld is bekend met de Veluwe: hij werkt momenteel als directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
De VeluweAlliantie is de bestuurlijke samenwerking van een groot aantal partijen die zich inzetten om de Veluwe toeristisch aantrekkelijker te maken en tegelijk natuur en landschap te beschermen. Het gaat om grondeigenaren, recreatieondernemers, terreinbeheerders, grote attracties, provincie en 21 gemeenten, waaronder Apeldoorn.

 

Cookieinstellingen