Nabestaanden zien Volkert van der Graaf graag vertrekken

Foto: Pixabay

Nabestaanden van Pim Fortuyn zien Volkert van der Graaf ,,liever vandaag dan morgen” naar het buitenland vertrekken. Maar hij moet dan wel écht gaan en ook in het buitenland blíjven. Dat laat advocaat Richard van der Weide namens de familie van Fortuyn weten naar aanleiding van de wens van Van der Graaf om te emigreren.

Kort geding

Van der Graaf heeft dinsdag een kort geding aangespannen tegen de Staat om onder zijn meldplicht uit te komen, zodat hij kan vertrekken. Deze maatregel is hem in 2014 opgelegd als voorwaarde voor zijn vervroegde invrijheidstelling. Hij moet zich eens in de drie weken melden bij de reclassering. Van der Weide weet niet hoe het Openbaar Ministerie (OM) over de wens van Van der Graaf denkt en wat de rechter gaat beslissen. Maar hij benadrukt dat het de familie een geruststellend gevoel zou geven als Van der Graaf echt weg is, zegt Van der Weide. ,,Maar het moet geen trucje van hem zijn om alleen maar onder zijn meldplicht uit te komen. Daarom zou goed moeten worden toegezien op de naleving.”

Meldplicht

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, probeert dinsdag in een kort geding tegen de Staat van zijn meldplicht af te komen. Hij wil in het buitenland gaan wonen. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde maandag nog niet reageren op de wens en de eis van Van der Graaf. Maar de familie van Fortuyn liet via haar advocaat meteen weten dat ze hem graag naar het buitenland zien vertrekken. Van der Graaf (48) moet zich nu nog eens in de drie weken melden bij de reclassering. Deze meldplicht is hem opgelegd als een van de maatregelen voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op de politicus in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er in 2020 op zitten.

Nabestaanden: “Echt weg”

Advocaat Richard van der Weide van de familie Fortuyn zei maandag dat de familie Van der Graaf het liefst nooit meer ziet of hoort. Hij moet dan wel écht vertrekken en daar moet goed op worden toegezien, stelde Van der Weide. Het geding dient voor de rechtbank in Den Haag.

Het bericht Volkert van der G. vecht meldplicht aan en het bericht Nabestaanden zien Van der G. graag vertrekken verschenen eerst op Nieuws.nl.