Belevingsvlucht laagvliegroutes Lelystad staat op de agenda voor 30 mei

Foto: Pixabay

Onder andere het weer zal een rol spelen in de beslissing om het vliegtuig wel of niet de nieuwe laagvliegroutes te laten vliegen.

Belevingsvlucht

De vlucht van de Boeing van Transavia kan omwonenden een idee geven hoe het is als Lelystad Airport straks meer vluchten krijgt toegewezen. Vooral het ervaren van het geluid is een heikel punt bij de uitbreiding van Lelystad. Vooral op de Veluwe is men bang voor geluidsoverlast.

Laagvliegroute

Vanaf een hogere route naar Lelystad en irect vanaf Lelystad Airport hoog het vliegruim in, is niet mogelijk. Daarmee komen de stijgende vliegtuigen met het vliegverkeer van en naar Schiphol in de knoei. Stijgende vliegtuigen vanaf Lelystad moeten een lang stuk vliegen eer ze de hogere routes kunnen bereiken. Het vliegruim wordt pas in 2023 opnieuw ingedeeld. Tegenstanders van de laagvliegroutes denken dat dit slechts een wassen neus is.

Metingen

Tijdens de vlucht die ergens tussen 15.30 uur en 21.30 uur zal plaatsvinden, wordt gemeten wat de geluidssterkte is. Ook kunnen mensen op de grond hun ervaringen delen in een belevingsmonitor.