Schaapscheerdersdag Hoog Buurlo in Ugchelen is dit jaar op 17 juni

Foto: Pixabay

Vaste prik op de derde zondag van juni: schaapscheerdersdag in Hoog Buurlo. Extra leuk: het is nog Vaderdag ook! Dus neem papa op 17 juni gezellig mee.

Schaapscheerdersdag

Bij schaapskooi Hoog Buurlo is op Vaderdag 17 juni 11.00-16.00 uur van alles te beleven. Niet alleen worden de schapen geschoren, je kan er ook veel doen. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals het kluutschopspel, oudhollandse spellen, pony rijden, broodje bakken en een lammetjes wandelingetje. Op de streek- en wolmarkt zijn schaap-gerelateerde producten en Veluwse streekproducten te koop. Ook de geschoren wol wordt direct verkocht. Lekker eten en drinken kan ook: koffie, thee, fris, koek en ijs. Er is passende muziek. De entree is gratis, voor deelname aan activiteiten vragen we een kleine bijdrage.

Krullen knippen

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Een flink aantal van de 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ ‘s Middags geeft de herder een demonstratie schapen hoeden.

Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

Informatie

Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg, 7339 EL Ugchelen (bij Apeldoorn)
Datum: zondag 17 juni 2018
Duur: van 11.00 – 16.00 uur
Vervoer: kom liefst op de fiets
Meer informatie en programma van activiteiten: www.staatsbosbeheer.nl