Onkruid in je tuin is irritant maar ook makkelijk te verwijderen

Foto: Pixabay

Onkruid is goed voor de kleine wezens op onze aardbol. Insecten genieten van onkruid in onze tuinen. Voor onszelf is het vaak vooral irritant.

Verkeerde soort groen

Van de kruiden die je kunt eten of die met een geneeskundige werking, daar hebben we geen last van. Het mos op je tegels en de plantjes die je tuinaarde of tuintegels zo snel groen maken, zijn een stuk vervelender. We hebben wat tips op een rijtje gezet.

Onkruidbestrijdingsmaterialen

In het tuincentrum kun je onkruidbestrijdingsmaterialen kopen om je tuin weer spic en span te maken. Dit is een hele makkelijke manier om je onkruid te verwijderen. Vaak zijn deze middelen ook schadelijk voor andere dieren, bijvoorbeeld je hond of je kat.

Handmatig

Voordat je de trukendoos opengooit en allerlei goede tips loslaat op je tuin, is de beste remedie om handmatig alle ongewenste planten te verwijderen. Onkruid is hardnekkig en moet vaak meermaals met wortel en al worden verwijderd. De wortels raken na een paar keer schoffelen en wieden uitgeput. Het werk is ook nog eens calorieverbrandend en gezond in de buitenlucht.Onkruid

Kokend water

De meeste onkruidsoorten, ook mos, houden niet van kokend heet water. Vul je waterkoker, zet hem aan, wacht totdat het kookt en giet het over je onkruid heen. Deze methode is vooral effectief tussen de voegen van je straatwerk. Daar kun je over het algemeen lastig bijkomen. Wat achterblijft, kun je dan makkelijk verwijderen met een krabbertje.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Zoutoplossing, sodaoplossing of azijn. Drie producten die in de meeste keukenkastjes voorkomen. Zout water laat planten doodgaan. Ideaal voor je onkruid, maar ook gevaarlijk voor mooie tuinplanten. Daarom is voorzichtigheid geboden bij het aanbrengen van deze verdelger. Oppassen voor omringende planten en niet te diep laten intrekken. Als het in de grond komt, kan het doorslaan naar de wortels van omringende planten. Een zoutoplossing kan ook je straatwerk aantasten. 1 deel zout, 8 delen water, wat groene zeep en dan in een plantenspuit. Het beste kun je het spuiten op de bladeren en de stam.

Azijn kun je onverdund, maar ook verdund gebruiken. Onverdund in een plantenspuit is het de beste onkruidverdelger en werkt het beste als het direct op de bladeren wordt aangebracht.

Als je soda gebruikt, dan kun je het beste 5 eetlepels in een emmer met heet water mengen. Als je het daarna in een plantenspuit giet, kun je ook dit gericht toepassen.

Geen kans geven

Houtsnippers, stro of boomschors zijn de meest natuurlijke beschermers van je tuin. Open en donkere plekken in je tuin zijn gevoelig voor onkruid. Dit zijn geen ideale plekken voor gras. Dat groeit hier namelijk lastig. Als je snippers hout strooit, krijgt onkruid geen kans om te groeien.