Het gesprek aangaan helpt bij het zelfstandig wonen in de wijk

Foto: Pixabay

Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid verblijven niet in een instelling maar wonen zelfstandig (met begeleiding) in de wijk.

Samenwerking

Gemeente Apeldoorn werkt samen met verschillende partners aan het zo goed mogelijk organiseren van ondersteuning in de wijk. Het helpt bij het herstel wanneer iemand zich welkom voelt in de wijk en zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij. Er bestaan veel vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarom wordt in de campagne ‘Wat zullen de buren wel niet denken?’ het gesprek aangegaan met buurtbewoners. Op 16 juni 2018 ging de campagne van start op de Asselse Summerfair.

Wat is een psychische kwetsbaarheid?

Een psychische kwetsbaarheid wordt gekenmerkt door bijzondere ervaringen en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan borderline, depressie, angststoornis of autisme. Een psychische kwetsbaarheid treft bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Toch rust hierop nog een groot taboe. Ook is discriminatie aan de orde en bestaan er veel vooroordelen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat iemand met een psychische kwetsbaarheid altijd raar gedrag vertoont of gevaarlijk is. Dat is niet altijd zo.

In de wijk

Mensen met een psychische kwetsbaarheid wonen steeds vaker zelfstandig (met begeleiding) in de wijk. Wanneer mensen zelfstandig gaan wonen biedt de gemeente goede ondersteuning. Voor wie zelfstandig wonen niet haalbaar is, blijft beschermd wonen beschikbaar.

Het gesprek aangaan

In de campagne ‘Wat zullen de buren wel niet denken?’ wordt het gesprek aangegaan met buurtbewoners om vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid weg te nemen. Daarnaast worden er voorbeelden verspreid en tips gegeven over hoe buurtbewoners het gesprek aan kunnen gaan. Andy van der Meijde ging met Lianne Ploemen in gesprek over een psychische kwetsbaarheid.
Op www.watzullendeburen.nl is dit gesprek te zien en zijn de tips te lezen.

Aftrap op Asselse Summerfair

Op zaterdag 16 juni 2018 werd de campagne officieel afgetrapt. Het ervaringsdeskundige campagneteam ging het gesprek aan met bezoekers van de Asselse Summerfair. Dit deden zij aan de hand van het levensgrote bordspel ‘Een steekje los’. Daarnaast konden bezoekers met een Virtual Reality-bril ervaren hoe het is om een psychose te hebben. Wethouder Detlev Cziesso mocht dit als eerste ervaren: “Een indrukwekkende ervaring. Het beeld dat vaak geschetst wordt over mensen met een psychose komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Na deze ervaring met de Virtual Reality-bril begrijp je beter wat een psychose is. Daarnaast ervaar je dat de grens tussen gezond en verward gedrag voor iemand met een psychose op dat moment niet zo duidelijk is.”

Over ‘Wat zullen de buren wel niet denken?’

‘Wat zullen de buren wel niet denken?’ is een initiatief van Beschermd Thuis. Hierin werken verschillende partners in de regio Oost-Veluwe samen om de ondersteuning in de wijk goed te organiseren. De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst hebben samen een plan opgesteld. In dit plan staat beschreven wat er moet veranderen op het gebied van wonen, werk, financiën, dagbesteding en zorginfrastructuur om mensen met een psychische kwetsbaarheid zo goed mogelijk zelfstandig te laten wonen.