Natuurbranden zijn inmiddels dagelijkse kost voor brandweer in de regio

Foto: Pixabay

Door de aanhoudende droogte in ons land en harde wind is de kans op natuurbranden groot. Inmiddels geldt fase 2, de ouderwetse code rood.

Alarm fase 2

Op de Veluwe waren de afgelopen dagen een aantal brandjes te blussen. Ook in elders in Nederland was de brandweer zondag druk met de bestrijding van natuur- en bosbranden.

Veluwe

Op de Veluwe trok de brandweer een aantal de kazerne uit. In Beekbergen en Nunspeet werden alarmeringen gedaan en vanuit heel de regio trokken vaak meerdere eenheden richting de brandhaarden. Dit is om gelijk een goede klap uit te delen. Gelukkig viel de uiteindelijke schade iedere keer mee.

Elders in Nederland

Onder meer in Budel (Noord-Brabant) woedt een grote natuurbrand. Er is brandweer vanuit de gehele regio aanwezig om het vuur te bestrijden. Het gebied nabij de Fabrieksstraat is afgezet. Een droneteam is ingezet om een compleet beeld van het brandende gebied te krijgen. In Casteren (Brabant) brak zondag tot twee keer een bosbrand uit. De branden waren snel onder controle, maar het nablussen ging nog door. In het eveneens Brabantse Alphen was een flinke bosbrand. Bij de bestrijding zette de brandweer onder meer een drone in.

Vanuit de lucht

Vanuit de lucht laten de Veiligheidsregio verspreid door Nederland controle uitvoeren door vliegtuigjes. Deze kunnen vanaf grote hoogte de natuurbranden vaak al vooraf zien aankomen. Er heerste momenteel een verhoogd risico vanwege de aanhoudende droogte.

Opletten

De waterbedrijven hebben opgeroepen om ‘Wijs met Water’ om te gaan. Sinds dit jaar spreken de betrokken organisaties niet meer in kleuren om te waarschuwen, maar in fases. Door de code rood van vroeger dachten mensen vaak dat ze niet meer het bos in mochten. Nu fase 2 is afgegeven in plaats van code rood, blijven mensen wel recreëren. Wel is er oplettendheid gevraagd bij het recreëren. Een weggegooide peuk, een stukje glas of een auto geparkeerd in hoog gras kan al zorgen voor een fikse brand.

Het bericht Natuurbranden door aanhoudende droogte verscheen eerst op Nieuws.nl.