Vervanging eerste deel Apeldoornse leidingen afgerond

Foto: Pixabay

Liander en Vitens gaan vanaf 2019 gezamenlijk ruim 100 kilometer aan gas- en waterleidingen vervangen in Apeldoorn. Dat hebben beide netbeheerders vorige week vrijdag bekendgemaakt bij de afronding van het eerste deel van grootschalige vervangingswerkzaamheden in Apeldoorn.

Vervanging verouderde leidingen

Vitens en Liander hebben in Apeldoorn gezamenlijk 92 kilometer aan gas- en waterleiding vervangen. Deze werkzaamheden volgden op twee gecombineerde waterleiding- en gasstoringen in 2014, waarbij honderden mensen dagenlang zonder gas kwamen te zitten. Vitens en Liander vonden het risico op herhaling onacceptabel en hebben daarom in de wijken Zevenhuizen, De Maten en Zuid gezamenlijk verouderde leidingen vervangen. De netbeheerders hebben de ingrijpende werkzaamheden onder meer in nauwe samenspraak met de gemeente Apeldoorn uitgevoerd. Dankzij de goede samenwerking kon de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt blijven.

Gezamenlijke aanpak

De netbeheerders zetten hun gezamenlijke aanpak voort bij de vervanging van leidingen in Apeldoorn West. Deze werkzaamheden zullen medio 2019 gaan starten, na een traject van zorgvuldige voorbereiding en aanbesteding. “Een goede samenwerking is hierbij cruciaal”, zegt wethouder Wim Willems. “Samen met Vitens en Liander willen we ervoor zorgen dat omwonenden zo min mogelijk overlast ervaren van het werk.”

Gelijktijdig uitvoeren

Vitens en Liander smeren de werkzaamheden uit over een aantal jaar, zodat bewoners er zo min mogelijk last van hebben. Ze maken ook afspraken om de gemeentewerkzaamheden zoveel mogelijk gelijktijdig uit te voeren, zodat de vervangingskosten laag blijven en de stoep maar één keer open hoeft.

Vervanging buiten de stad

Liander en Vitens hebben besloten om de succesvolle samenwerking in Apeldoorn ook buiten deze stad voort te zetten. De komende jaren gaan de netbeheerders ruim 300 kilometer aan leidingen vervangen in de gezamenlijke verzorgingsgebieden.