Geen hypotheek voor zuiniger maken huis

Foto: Pixabay

Een kwart van de hypotheekverstrekkers leent niet de toegestane 106 procent van de woningwaarde uit als kopers met dat geld hun huis energiezuiniger willen maken. Nog eens 30 procent doet dat wel, maar verhoogt dan de rente, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Geen drempels

Dat maakte de belangenvereniging voor woningbezitters bekend na berichtgeving in De Telegraaf. De VEH roept hypotheekverstrekkers op om geen drempels op te werpen voor verduurzaming van woningen. VEH onderzocht hoe 31 geldverstrekkers met de verduurzaming van woningen omspringen. Acht daarvan, waaronder grote partijen als ING en Aegon, staan het niet toe om meer te lenen voor het energiezuinig maken van een huis.

Hogere rente hypotheek

Negen anderen, waaronder SNS, geven wel een hogere hypotheek, maar met een renteopslag. ,,Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant”, moppert Nico Stolwijk van VEH. VEH stuurt een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ook roept de vereniging banken op hun leven te beteren.

Het bericht ‘Geen hypotheek voor zuiniger maken huis’ verscheen eerst op Nieuws.nl.