Waarschuwing voor botulisme prinses Beatrixlaan

Foto:

Gemeente en waterschap adviseren contact met het water te vermijden. Probeer ook te voorkomen dat huisdieren in contact komen met het water of uit de vijver drinken.

Vijver botulisme

In de vijver aan prinses Beatrixlaan is vermoedelijk botulisme aangetroffen. Vermijd contact met water en laat huisdieren niet zwemmen of het water drinken. Dit vermeldt de Gemeente op haar Facebook-pagina.

In de vijver aan prinses Beatrixlaan is vermoedelijk botulisme aangetroffen. Vermijd contact met water en laat…

Gepostet von Gemeente Apeldoorn am Donnerstag, 16. August 2018

Botulisme

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting.

Snel contact

Daarom is het belangrijk dode dieren zo snel mogelijk te laten opruimen. Doe dat niet zelf, maar bel de gemeente (tel.: 14 055) of het waterschap (tel.: 055-5272 272). Raak de kadavers niet aan en begraaf ze ook niet. Medewerkers van de gemeente of het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels.

Meer info

Meer informatie over botulisme is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl