Het is al weer herfst volgens weerkundigen

Foto: Pixabay

Voor weerkundigen is zaterdag de herfst begonnen. Ze houden zich daarmee aan internationale afspraken die al dateren van eind achttiende eeuw.

Oude theorie

Een van de eerste internationale weerorganisaties, de Societas Meteorologica Palatina, besloot toen om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Goed beschouwd zijn er drie data waarop de herfst begint. Volgens de sterrenkundige kalender is dat op 23 september om 3.54 uur. Dan staat staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel gaat de herfst in op 21 september en loopt door tot en met 20 december.

Temperaturen niet seizoensgebonden

Volgens het KNMI stoort het weer zich niet aan de verschillende data. Tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn. Zelfs in oktober zijn de laatste jaren in ons land nog regelmatig temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden gemeten. Wel worden de verschillen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de tropen in het najaar steeds groter. Hierdoor kunnen diepe depressies ontstaan die veel wind veroorzaken, de bekende herfststormen. Maar, zegt het KNMI, een heel rustig en nevelig weertype is ook karakteristiek voor het najaar.

Het bericht Het is al weer herfst volgens weerkundigen verscheen eerst op Nieuws.nl.