Apeldoorners kiezen straks ‘eigen’ Marktplein uit vier ontwerpen

Foto: Esther Dekker

Ze zijn in de maak: de ontwerpen voor een vernieuwd Marktplein. Het plein is aan een flinke opknapbeurt toe en gaat volledig op de schop.

4 bureau’s, 4 ontwerpen

Deze week zijn de vier bureaus bekendgemaakt die allen met een idee voor het nieuwe plein komen. Als de vier ontwerpen bekend zijn, mag elke Apeldoorner stemmen op zijn of haar favoriet. Wethouder Mark Sandmann: “Het Marktplein is van iedereen: het plein van onze stad. Daarom vind ik het belangrijk dat Apeldoorners zelf het beste ontwerp kunnen kiezen. Een verkiezing dus. Ik ben heel benieuwd naar de favoriet van de Apeldoorners”. In het voorjaar van 2021 is het nieuwe Marktplein klaar.

Apeldoorners betrokken bij plan

De afgelopen maanden is er uitvoerig gesproken met belanghebbenden zoals bewoners, ondernemers aan het Marktplein, vertegenwoordigers van de warenmarkt en de gemeente. De gesprekken hebben geresulteerd in een nota van uitgangspunten die de gemeenteraad in juli heeft vastgesteld. Deze uitgangspunten nemen de bureaus mee in hun ontwerpen.

Verkiezing: één stem voor elke Apeldoorner

De bureaus Landlab, West8, BplusB en  Karres en Brands (in willekeurige volgorde genoemd) zijn aan de slag met de ontwerpen. Vanaf eind november kunnen de ideeën bekeken worden en van 7 tot 17 december kan er tien dagen lang gestemd worden. Elke Apeldoorner, jong en oud, kan stemmen op zijn of haar favoriet. Eind december volgt de bekendmaking van het winnende ontwerp. Dit ontwerp kan nog wel iets afwijken van het uiteindelijke resultaat: het wordt namelijk van idee doorontwikkeld tot een ‘voorlopig ontwerp’ en ‘definitief ontwerp’.