Campagne ‘Trots op vmbo’ met drie jaar verlengd

Foto: Trots Op VMBO

De gemeente en de drie Apeldoornse vmbo-scholen Edison College, Sprengeloo en Veluws College Cortenbosch plaatsten op 30 augustus hun handtekening onder een intentieovereenkomst. Daarin spraken ze af om de campagne ‘Trots op vmbo’ de komende drie jaar te herhalen.

Campagne

Op het vmbo is talent in overvloed: de meeste vmbo-leerlingen en -afgestudeerden zijn trots op wat ze kunnen en wat ze doen. De campagne ‘Trots op vmbo’ laat zien dat een vmbo-diploma volop kansen biedt voor een succesvolle toekomst. Een belangrijk signaal, want praktisch geschoolde vakmensen blijven hard nodig, zegt onderwijswethouder Nathan Stukker: “Wie bouwen huizen, lassen leidingen, verzorgen zieken? Juist, dat zijn de mensen die (ook) slim zijn met hun handen. En die zitten op het vmbo. Daarom omarmen we als gemeente het vmbo. We werken graag samen met de scholen en het bedrijfsleven om dit talent volop te stimuleren en te gebruiken.”

Vmbo-ambassadeurs

Oud-vmbo-leerlingen treden tijdens de campagne op als ambassadeur voor het vmbo in Apeldoorn. Op de website www.trotsopvmbo.nl en op sociale media vertellen zij met trots over hun werk en hun tijd op school. In het kader van de campagne is er ook een Hoogvliegerverkiezing voor huidige derdejaars vmbo-leerlingen van de drie scholen. Leerlingen die zich tijdens hun stage of opleiding op een bijzondere manier hebben onderscheiden, maken kans om te winnen. De nummer-1 mag zich een jaar lang ambassadeur van het vmbo in Apeldoorn noemen.

Imago opfrissen

‘Trots op vmbo’ is een antwoord op de teruglopende leerlingenaantallen in het vmbo en het negatieve beeld dat veel ouders en leerlingen hebben van de vmbo-opleidingen. Met de campagne willen Edison College, Sprengeloo, Veluws College Cortenbosch en de gemeente het imago van de vmbo-scholen opfrissen en de mogelijkheden van het vmbo-diploma laten zien. “Vmbo-leerlingen werken graag met hun handen, naast het leren met hun hoofd,” aldus Gerjan van Dijken, een van de directeuren. “Het is toch raar dat je naar de havo mág en naar het vmbo móét. De keuze zou moeten gaan tussen praktisch of theoretisch opleiden. Kies wat bij je past. En als dat praktisch is, kies dan voor het vmbo, de beste opleiding richting het mbo.”