Vijfde Dag van de Duurzaamheid laat groene initiatieven zien

Foto: Pixabay

De Dag van de Duurzaamheid in Apeldoorn viert op woensdag 10 oktober zijn eerste lustrum. Op verschillende plekken in de stad kunnen inwoners meer te weten komen over duurzame initiatieven.

De Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid is een landelijk initiatief van Urgenda. Het nationale evenement wordt dit jaar voor de tiende maal georganiseerd, maar Apeldoorn doet voor de vijfde keer mee. Tijdens de Apeldoornse editie organiseert of ondersteunt Energiek Apeldoorn verschillende duurzame activiteiten in onze gemeente. Onder het motto POWERED BY ENERGIEK APELDOORN kunnen inwoners op allerlei manieren kennismaken met vormen van verduurzaming.

Duurzame verrassing

Winkelcentra Centrum en De Eglantier en een aantal winkels van Eerlijk Winkelen zetten hun duurzame producten in de spotlights. Onder het motto ‘Laat je duurzaam verrassen’ laten ze zien dat duurzaamheid heel dichtbij is.

Activiteiten bij Zwitsal

Ook op het Zwitsalterrein draait het de hele dag om duurzaamheid. ’s Ochtends zijn er workshops voor 500 eerstejaars techniekstudenten van ROC Aventus. ’s Middags vanaf 13.30 uur zijn alle Apeldoorners welkom bij activiteiten en workshops. Vooral voor kinderen en jongeren valt er van alles te beleven, zoals het bouwen van een recycletree of het bakken van pannenkoeken met een elektrische auto.

Klimaatboodschap

De Raad van kinderen Waterschap Vallei en Veluwe is van de partij om in het centrum van Apeldoorn een klimaatboodschap te onthullen. Deze boodschap wordt met duurzame, onzichtbare verf op het Marktplein geschreven en wordt pas zichtbaar als deze verf nat wordt. Alle kinderen van de Raad krijgen dan ook een waterspuit mee.

Verduurzaming van VvE’s

’s Avonds is er een informatiebijeenkomst voor de verduurzaming van de gebouwen van Verenigingen van Eigenaren. De VvE-bewoners van Apeldoorn en omgeving worden hier persoonlijk voor uitgenodigd door middel van een brief.

Green Week binnenstad

De Dag van de Duurzaamheid maakt deel uit van de Green Week: van 5 tot 13 oktober staat alles in de binnenstad in het teken van ‘groen’. Eerlijk Winkelen en de modeshow Fashion in de Korenstraat maken hier ook onderdeel van uit. Tijdens de week worden niet alleen fairtrade en eerlijke producten uitgelicht, maar ook duurzamere manieren van leven en ondernemen in de binnenstad.

Meer weten?

Op www.energiekapeldoorn.nl leest u meer over alle activiteiten. Of kijk op www.duurzaam-apeldoorn.nl of www.dagvandeduurzaamheid.nl