Fascinerende paddenstoelenwereld in de Apeldoornse bossen

Foto: Pixabay

In de uitgestrekte natuur van de Veluwe vind je een hoop mooie beelden in dit jaargetijde. Paddenstoelen groeien bijna overal. Je ziet ze in wegbermen, weilanden, parken, tuinen en natuurlijk in het bos.

Fascinerende beelden

En hoewel ze in alle jaargetijden voorkomen, is oktober de toptijd. Maar waar kun je veel verschillende of bijzondere soorten zien? Het Geldersch Landschap en Kastelen besteedt er aandacht aan op hun website. Ook landgoederen zijn perfecte plekken om veel paddenstoelen te zien. Op landgoederen worden de afgevallen bladeren veelal weggehaald en dat is gunstig voor soorten die houden van schrale omstandigheden. Verschillende boleten (grotere, dikkere soorten), russula en melkzwammen kun je dan ook aantreffen op een landgoed.

Bomen

Boleten en bomen leveren elkaar voedingsstoffen; je vindt ze dus altijd onder bomen. Je herkent ze aan de buisjes onder de hoed. Een bekend voorbeeld is eekhoorntjesbrood. Stekelzwammen (met stekels onder de hoed) groeien vaak daar waar bladeren weggeblazen of weggewaaid zijn. Ga ook eens kijken bij oudere bomen, die hebben weer specifieke soorten.

Vooral in het bos

Dus vooral in het bos zijn veel soorten paddenstoelen te vinden. Maar ook in wat minder onderhouden tuinen en natuurtuinen vind je vaak verschillende soorten paddenstoelen. Van de vliegenzwam, die uit het kinderliedje van kabouter Spillebeen, tot parasolzwam. Van stinkzwam tot koraalzwam. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten dat je eigenlijk maar gewoon op paddenstoelentocht moet gaan.