Plaatsing bijzondere keerwanden omgelegde Kayersbeek

Foto: Gemeente Apeldoorn

De omgelegde Kayersbeek in Haven Centrum krijgt vorm door de aanleg van de keerwand. Het eerste gedeelte van deze speciaal ontworpen keerwand is deze week geplaatst. De loop van de Kayersbeek is iets omgelegd en gaat nu door de nieuwbouwwijk Kayersbeekhof.

Foto

Deze foto is genomen op de Molenstraat-Centrum, bij de huidige toegang tot het bouwterrein. Uiteindelijk wordt de keerwand aan de straatzijde (links) circa 40 centimeter hoog en aan de beekkant een meter hoog.

Wadi

De beek wordt alleen door regenwater gevuld en staat dus ook vaak droog. Het regenwater stroomt van de bestrating af naar de beek, die daarmee fungeert als wadi. Een soort opslagplaats van water waardoor de natuurlijke omgeving van de beek groen blijft.

Bijzonder

De keerwand heeft bijzondere elementen. Zo zijn lisdodden, een soort riet, als motief op de betonnen wand aangebracht. En om de paar meter zitten ‘waterenvelopjes’ in de keerwand. Dit zijn openingen in de wand ter hoogte van de bestrating, waardoor regenwater in de beek komt. Door een uitsparing in deze openingen, sijpelt het water  in de wadi.

Blusleidingen

Blusleidingen worden geïntegreerd in de keerwand. Meestal wordt een buis op een muur aangebracht. Op deze keerwand komen uitsparingen voor de blusbuis, afgedekt met een metalen kastje.