Woningmarkt Apeldoorn heeft het moeilijk door weinig aanbod en snel stijgende prijzen 

Foto: Pixabay

Het aantal keuzemogelijkheden op de woningmarkt is voor woningzoekers beperkt in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Er staan ruimschoots minder woningen te koop dan in 2008, terwijl er per kwartaal veel meer woningen van eigenaar wisselen. Dit stelt regiomakelaar Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

Woningmarkt onder druk

De druk op de markt is daardoor hoog, de nieuwbouwproductie is nog niet voldoende om hier verandering in te kunnen brengen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

Flinke daling

Voor het eerst zijn er minder dan duizend woningen in aanbod in Apeldoorn. In de gemeente Apeldoorn is het aantal aangeboden woningen met bijna een vijfde afgenomen in een jaar. Hierdoor staan voor het eerst sinds de start van de registratie in 2008 minder dan duizend woningen te koop. In Deventer is reeds een keerpunt ontstaan in het aanbod. Na een jarenlange daling van het aantal beschikbare woningen in aanbod, is voor het tweede kwartaal op rij is het aanbod licht toegenomen.

Nieuwbouw

Nieuwbouw laat te wensen over in Apeldoorn en Deventer. Momenteel kent Apeldoorn een erg laag aandeel nieuwbouwaanbod van alle gemeenten in de provincie Gelderland. Slechts 7% van de woningen die te koop staat is nieuw. Ook Deventer kent met 3% nieuwbouw een beperkt aanbod. Dit is zelfs het laagste percentage in Overijssel. Er vinden zo onvoldoende aanvullingen vanuit de nieuwbouw plaats om de marktdruk te doen afnemen. In Zwolle zijn deze aanvullingen er wel en vormt de nieuwbouwproductie de drijfveer achter het hoge aantal verkopen. Door de grote vraag is dit echter nog niet afdoende om het beperkte aanbod te doen toenemen.

Prijs per vierkante meter

In Apeldoorn betaalt een woningkoper €2400/m². Zwolle is de duurste gemeente buiten de Randstad en Brabant. In het afgelopen kwartaal betaalden woningkopers gemiddeld maar liefst € 2.725 per vierkante meter woonruimte in Zwolle. Ten opzichte van een jaar geleden is het prijsniveau met maar liefst 20% gestegen, dit betekent een toename van € 475 per vierkante meter. In steden als Groningen (€ 2.325), Arnhem (€ 2.250) of Enschede (€ 1.900) wordt ruim minder betaald voor een vierkante meter woonruimte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen