Orang-oetan Binti na epileptische aanval van rots in Apenheul gevallen

Foto: Apenheul

Orang-oetan Binti is zondagmiddag 28 oktober overleden. Binti kreeg op tweejarige leeftijd een herseninfarct. Hierdoor had ze last van epileptische aanvallen. Waarschijnlijk heeft Binti ook zondagmiddag een epileptische aanval gekregen. Dit wordt nog nader onderzocht. Binti is 18 jaar geworden.

Epilepsie

Binti verhuisde op tweejarige leeftijd naar Apenheul. Al snel merkten de dierverzorgers dat ze af en toe last had van ongecontroleerde spiertrekkingen, waarbij ze haar linkerarm vreemd strekte. Bioloog Thomas Bionda vertelt: “Uit een CT-scan bleek dat Binti een herseninfarct had gehad. Ook was er sprake van licht hersenletsel, wat zorgde voor de epileptische aanvallen. Gelukkig konden we deze aanvallen met medicijnen goed onder controle houden. Zo hebben we Binti, ondanks de vervelende gevolgen van het infarct, toch een fijn leven kunnen bieden. Ze is uitgegroeid tot een volwassen orang-oetan, die veel optrok met de jonge dieren.”

Fataal

Binti zelf wende ook aan de aanvallen. Thomas Bionda: “Ze kon ze voelen aankomen en klom dan uit zichzelf naar beneden zodat ze niet zou vallen. Helaas was er wel een duidelijk progressief ziektebeeld te zien. De laatste jaren moesten we de medicatie steeds vaker verhogen.”

Zondag sloeg het noodlot toe. “Terwijl Binti bovenin een klimstructuur zat, voelde ze waarschijnlijk weer een aanval aankomen. Ze redde het echter niet meer om naar beneden te klimmen. Ze is gevallen, in het water beland en overleden.”

Onderzoek

Binti wordt voor nader onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht. Dierverzorgers en medewerkers zijn erg verdrietig vanwege haar overlijden. Anderzijds zijn ze ook trots dat ze haar nog zo lang een mooi leven hebben kunnen bieden. Vorige week overleed ook al orang-oetan Silvia, op de uitzonderlijk hoge leeftijd van 52 jaar. Zondagmiddag is het gebied rondom het orang-oetan verblijf enige tijd ontruimd geweest. Inmiddels is het weer open voor bezoekers.