Waterstof verwarmt binnenkort Poppodium Apeldoorn

Foto: Google Street View

De knoop is doorgehakt. In 2019 gaat het Huis voor de Schoone Kunsten in Apeldoorn, waar onder andere poppodium Gigant huisvest, gedeeltelijk over op waterstof. Daarmee komt de realisatie van de Cleantech Regio-doelstellingen weer een stap dichterbij.

Warmteopwekking

Gemeente Apeldoorn had het voornemen om de warmteopwekking voor de locatie Huis voor de Schoone Kunsten te vervangen. Met steun van de Cleantech Regio gaf gemeente Apeldoorn adviesbureau Dijkoraad opdracht om een haalbaarheidsonderzoek te doen voor een alternatief warmteopwekkingsysteem voor het poppodium. Momenteel geschiedt de warmteopwekking voor deze locatie door middel van een viertal gaswandketels. De ketels zijn nieuw en afgelopen jaar geplaatst. Dit systeem blijft gehandhaafd. “Het was de kunst om binnen het huidige afgiftesysteem met een nieuw concept te komen dat ingericht is op hoge temperatuur verwarming,” licht directeur Jurgen Wissink van ingenieursbureau Dijkoraad toe.

Drie scenario’s

Wissink: “We hebben drie scenario’s onderzocht: van gedeeltelijk waterstof tot aanvullen met zonnepanelen en warmtepompen. Belangrijk hierin was de balans tussen de investeringskosten en de exploitatielast met daarin de levensduur van het gebouw en de installaties opgenomen.” Er is gekozen voor een scenario waarin twee bestaande ketels omgebouwd worden tot waterstofketels. Deze zullen in combinatie met de bestaande wandgasketel met een totaal vermogen van 400 kW voor de totale warmteopwekking zorgen in het poppodium.

Het goede voorbeeld

Wat meespeelde in de beslissing was de snelle terugverdientijd. In maar liefst 5,6 jaar is de investering terugverdiend. “Dat is heel erg mooi, maar nog mooier is dat we de CO2-uitstoot op jaarbasis met maar liefst 14.000kg terugdringen,” Aan het woord is Jorn Huiskamp, adviseur verduurzaming vastgoed van de gemeente Apeldoorn. “Willen we onze ambities halen: 50% minder energieverbruik in 2021 (de gemeente zit nu op 22%), 25% CO2-reductie in 2023 en volledig van het aardgas af in 2030, dan moeten we aan de bak. Als gemeente moet je het goede voorbeeld geven.”

Waterstofketels

Waar hoe werkt dat nu: waterstofketels? Wissink legt uit: “Een warmtesysteem bestaat uit een waterstofcel en een waterstofketel. De waterstofcel splitst water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Waterstof is hartstikke brandbaar, maar het heeft een andere dichtheid als aardgas. Voor een goede verbranding in de bestaande en gemodificeerde ketels wordt waterstof daarom gemengd met aardgas en in de waterstofketel verbrand.” Nog niet volledig groen dus, maar gemengd met aardgas zal de CO2-uitstoot van een warmteopwekking aanzienlijk minder zijn. Het is een kwestie van tijd; de waterstofketel is volop in ontwikkeling, het doel is uiteindelijk volledige verbranding middels waterstof. Maar daarin zit op lange termijn niet de winst. “Het revolutionaire van waterstofsplitsing is dat het meer energie oplevert dan het kost en dit principe schept veel mogelijkheden voor de toekomst.”

Themamiddag waterstof

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden en toepassingen rondom waterstof? Kom dan op 28 november naar 4PM in het Cleantech Center in Zutphen, daar zal professor Ad van Wijk en Jurgen Wissink ingaan op de mogelijkheden van waterstof en ook deze casus bespreken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen