‘Hergebruik’ panden levert landelijk 7500 woningen op

Foto: Wikimedia/CC BY SA 4.0 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Verbouwingen van bestaande gebouwen als winkels, kantoren en fabrieken hebben vorig jaar 7570 nieuwe woningen opgeleverd.Hergebruik

Huurappartementen meest ‘gebouwd’

Dat is ruim 8 procent van alle nieuwe woningen die er in 2017 bij kwamen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de meeste gevallen gaat het om kleine huurappartementen, bewoond door jongeren en studenten.

Voormalig kantoorpand

De grootste groep nieuwe woningen, zo’n 40 procent, zitten in voormalige kantoorpanden. Daarnaast zijn voormalige publieke gebouwen als scholen of zorginstellingen een geliefd verbouwingsproject. In totaal werden vorig jaar 1900 panden onder handen genomen zodat er mensen in kunnen wonen.

Landelijke cijfers

Van de 9 buurgemeenten van Apeldoorn scoren Rozendaal, Brummen en Ermelo nog minder dan 0,7%. Van alle gemeenten haalde Amsterdam in absolute aantallen de meeste woningen uit het hergebruik van bestaande gebouwen, namelijk 635. Afgezet tegen alle nieuwe woningen die er in de hoofdstad bij kwamen, gaat het echter om een gemiddelde bijdrage. Dat was in het Noord-Hollandse Huizen wel anders. Daar was de herbestemming van bestaande panden goed voor zo’n 80 procent van de 124 nieuwe woningen die de gemeente erbij kreeg.

Het bericht ‘Hergebruik’ panden levert 7500 woningen op verscheen eerst op Nieuws.nl.